Penzion Rut ve Starých Splavech stále spravuje rodina režiséra Miloše Formana. Založili ho jeho rodiče

Máchovo jezero má neoficiální přezdívku „České moře". Jde o jedno z nejoblíbenějších tuzemských letovisek, a i když voda v nádrži není slaná a na hladině chybí výraznější vlny, málokomu to vadí.

Čtěte také

Na skále nad Máchovým jezerem ve Starých Splavech stojí už od dob první republiky penzion RUT. Založili ho rodiče světoznámého režiséra Miloše Formana, který v něm i jeho okolí strávil část svého mládí. Po několik dekád trvající přestávce tento penzion stále spravuje stejná rodina. A návštěvníci se v něm cítí skoro jako u moře.

Jak se v penzionu cítí návštěvníci? Co našemu kolegovi prozradila vnučka zakladatelů penzionu? Co bylo v zabaveném penzionu v socialistickém „mezidobí“? A jak si u „Českého moře“ cítí rekreanti? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.