Penízek rolní vám pomůže třeba při nachlazení. Z jeho semínek jde navíc vyrobit skvělá „hořčice“

12. srpen 2022

Penízek rolní opravdu vypadá tak trochu jako penízek. Má spoustu dalších názvů, ale hlavně jde o léčivku, která je dobrá třeba při nachlazení.

Lidové názvy této rostliny jsou například: penízky, holubí vole, taštičky nebo pleskačky. Rostlinka totiž vydává takový klapavý, nebo pleskavý zvuk.

Obsahuje hořčík, olej, vitamín C i E. Mladé listy můžete jíst vařené i syrové. Hlavně ale před začátkem kvetení, pak jsou totiž dost hořké. Přidat je můžete do salátů apod. Jsou bohaté na bílkoviny. Když je hodíte do polévky, dají jí hořčičnou, trochu cibulovou chuť.

Nás budou zajímat hlavně semena. Když rostlina uschne, zůstanou hnědé lusky. Semena můžete rozemlít, nebo je můžete naklíčit a přidat do salátů. Mají chladivé účinky, použít je můžete při horečce, ale i třeba i při různých zánětech, také usnadňují vykašlávání. Rostlina celkově působí antibakteriálně.

A teď si připravíme takovou jakoby hořčici. Třetinu šálku semínek penízku rolního rozemelte na prášek. Do prášku přidejte pět lžic mouky a dvě lžíce vody. Promíchejte a přidejte 3 lžíce vinného octa a pět lžic medu.

Pustit se do ní můžete hned, když ale necháte takovou hořčici uležet, chuť vynikne víc a bude to chutnější.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Bylinkopedie
Spustit audio

Související