Pečený čaj z přebytků ovoce ze zahrady spolehlivě zahřeje

Každý zahrádkář má radost ze svých výpěstků. Občas se ale něčeho sejde víc, než dokážeme rychle spotřebovat. Třeba ovoce. Co s ním? Jeden tip přináší Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Stále častěji se stává, že ovoce, které necháme na stromech dozrát, poškodí hmyz a ptáci. Vyvstane klasická otázka, kam (nebo lépe řečeno co) s ním. A tak sušíme a kompotujeme. Můžeme ovšem zkusit i něco mezi tím. Pečený čaj.

Přidáme cukr podle receptu nebo podle chuti

Prakticky jakékoliv ovoce (větší nakrájíme na kousky, popřípadě vyloupeme ze slupky, ale vůbec to není nutné) dáme na pekáč. Přidáme cukr (od 300 g na 1 kg, až po 1 kg na 2 kg ovoce, záleží na vás), mírně podlijeme vodou či rumem, přidáme oblíbené koření, v kusech nebo mleté (skořice, kardamom, badyán, hřebíček, směs koření do svařeného vína…), dáme do trouby a pečeme. Někdo doporučuje péci 30 minut na 200 stupňů Celsia. Já peču 3 kila ovoce s 2 kilogramy cukru na 160 stupňů v horkovzdušné troubě hodinu a půl.

Přidat můžete i mražené ovoce

Když má tekutina uvolněná ze hmoty konzistenci čerstvě stočeného medu, přelijeme vše do skleniček. Vyvařených, pod vyvařená víčka. Můžeme na povrch dát lžíci toho, čemu jsme dříve říkali rum, nebo slivovici. Uskladníme v chladničce nebo můžeme sterilovat. Obyčejně obsah cukru přesáhne úroveň, kdy se sám stává konzervačním činidlem.

Až se v chladných dnech vrátíme ze zahrady nebo z procházky s rodinou, dáme do hrníčku lžíci pečeného čaje, zalijeme vroucí vodou a pochutnáme si na dobrotě, která nás spolehlivě zahřeje.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.