Pečená štika s omáčkou podle receptu z konce 19. století

Za dalším z letních receptů z časů našich babiček se vydáme do města. Jak už víme, tam byly víc než na venkově rozšířené kuchařské knihy. A tak jimi Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují a přidají recept na pečenou štiku s omáčkou.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce: 

Trhni a oškrab štiku, omej ji v několika vodách, osol ji, sviň ji do kolečka a vlož ji do pekáče na špejle, aby byla jako v povětří, přilej k ní trochu vína a nech ji péct, přičemž ji stále na povrchu potírej v másle omáčeným pírkem; když se již dopéká, rozetři s máslem 6 pěkných sardelí, přidej k nim čtyry na tvrdo uvařené žloutky, půl ostrouhané, v mléce namočené žemličky, trochu nakrájené citronové kůry, trochu usekané majoránky a dva syrové žloutky, dobře to rozmíchej a nalej na to petruželové vody tolik, co je třeba, aby z toho byla hustá omáčka, pak to vlej ke štice a nech to trochu povařit; potom vyndej štiku na mísu a omáčku na ni proceď.