Pečená ryba podle receptu Julie Svobodové z roku 1898
V povídání o vaření na počátku 20. století nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží tehdejší výrobu hořčice a ta se nám bude hodit k přípravě pečené ryby.
„Ryba – nejlépe štika – se očistí, osolí a peče se na pekáči s máslem; při tom se stále maže sardelovým máslem a podlévá polévkou petrželovou nebo hrachovou. Potom se z 10 dkg másla udělá bledá jíška, na ni procedí se šťáva z ryby, přidají se 4 lžíce husté smetany a 2 lžíce hořčice. Na mísu okrášlí se štika zelenou petržilkou, a omáčka předkládá se zvláště v nádobce na omáčky. Může se též obložiti smaženými brambory.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.