Pečená ryba podle receptu Julie Svobodové z roku 1898
V povídání o vaření na počátku 20. století nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží tehdejší výrobu hořčice a ta se nám bude hodit k přípravě pečené ryby.
„Ryba – nejlépe štika – se očistí, osolí a peče se na pekáči s máslem; při tom se stále maže sardelovým máslem a podlévá polévkou petrželovou nebo hrachovou. Potom se z 10 dkg másla udělá bledá jíška, na ni procedí se šťáva z ryby, přidají se 4 lžíce husté smetany a 2 lžíce hořčice. Na mísu okrášlí se štika zelenou petržilkou, a omáčka předkládá se zvláště v nádobce na omáčky. Může se též obložiti smaženými brambory.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.