Páteční Noční Linka: Co vás ve škole opravdu bavilo a klidně byste to prožili znovu?

17. únor 2023

Kdyby jste se na pár dnů mohli vrátit do školy, co byste chtěli znovu prožít? Bylo něco, co vás ve škole bavilo?

Děti se rodí s touhou po poznání. Kdyby tomu tak nebylo, nezvládly by se během prvních let svého života naučit tolik důležitých věcí. A jak víme, nikdo je k tomu nemusí nutit. Spíše naopak.

Člověk si však během vývoje vymyslel různé výchovné postupy, které dětem i dospělým chuť učit se často spíše berou. Z učení děláme povinnost a hon na známky. Děti už se neučí pro radost (pokud se vůbec učí), ale proto, aby doma nebylo zle. Možná si to dobře pamatujete z doby své školní docházky.

Přesto se ale jistě našlo něco, co vás ve škole bavilo, co jste si užívali, na koho jste se těšili, ať už to třeba byly přestávky, tělocvik, nebo prima kamarádi. A nebo prázdniny? Zkrátka  co vás ve škole bavilo a klidně byste to prožili znovu?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.