Parkování na náměstí v Novém Boru – míst je méně a nově musí řidiči platit

3. červenec 2018 08:30

Řidiči musí nově platit za parkování na náměstí Míru v Novém Boru na Českolipsku. Radnice zavedla placené parkování po rekonstrukci náměstí, aby tam řidiči auta nenechávali stát celý den.

Počet parkovacích míst se po opravě snížil ze zhruba devadesáti na polovinu. Podle referenta správy majetku města Martina Bezoušky jsou ale v centru další místa, kde je možné parkovat zdarma. „Před rekonstrukcí se upravilo šikmé parkování před poštou a Komerční bankou. Dále můžou lidé parkovat v okolních ulicích. Než se dobudovalo náměstí, vybudovalo se nové centrální parkoviště v ulici T. G. Masaryka, kde přibylo dalších 46 parkovacích míst,“ komentuje Bezouška.

 

„Přistupujeme ke zpoplatnění z toho důvodu, aby náměstí bylo flexibilněji využíváno, aby si lidé mohli vyřídit úřady, lékaře či nákupy a parkoviště nebylo to celý den obsazeno stejnými auty.“
Stanislava Silná, hnutí Nový Nový Bor

Řidiči nově zaplatí za parkování na náměstí a v úseku mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Jsou tam nainstalované tři parkovací automaty. Jeden stojí před základní školou, další u autobusové zastávky a poslední právě u restaurace La Plaza. Platit v nich bude možné hotově nebo bankovní kartou.

Proč bylo nutné parkování zpoplatnit, vysvětluje místostarostka Nového Boru Stanislava Silná z hnutí Nový Nový Bor: „Náměstí před rekonstrukcí bylo jedno velké záchytné parkoviště, bylo tu devadesát stále obsazených míst. Přistupujeme ke zpoplatnění z toho důvodu, aby náměstí bylo flexibilněji využíváno, aby si lidé mohli vyřídit úřady, lékaře či nákupy a parkoviště nebylo to celý den obsazeno stejnými auty.“

autoři: Tomáš Mařas , jch
Spustit audio