Pardubičtí senioři můžou od dneška žádat o průkaz na senior taxi

2. květen 2018 14:00

Úředníci pardubické radnice už dnes začínají vydávat speciální průkazy na senior taxi. To začne po městě jezdit v červnu a bude sloužit lidem nad 70 let a handicapovaným. Radnice už vybrala společnost, která bude službu zajišťovat dvěma označenými auty, a to od šesti ráno do půlnoci.

Zájemci musí mít trvalé bydliště v Pardubicích. Radnice odhaduje, že službu by mohlo potenciálně využívat až 18 tisíc klientů. Taxík je ale nedoveze kamkoli: „Jedná se například o cesty k lékaři, na úřad nebo třeba na hřbitov. Počítáme ale také s větší přístupností ke kultuře, zejména se jedná o Východočeské divadlo a Komorní filharmonii Pardubice,“ vypočítává možné cíle náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Průkazka senior taxi v Pardubicích

Technicky jde o standardní taxíky. Klienti si můžou auto objednávat non stop, ale doba jízd je omezená od šesti od rána do půlnoci. A lidé můžou jezdit jen po Pardubicích. Protože někteří starší nebo handicapovaní lidé navíc potřebují s převozem pomoct, může s nimi zadarmo jet jedna osoba jako doprovod. Taxíky budou schopné nabrat i mechanický vozík, náměstek Rychtecký dodal, že řidiči ještě musí absolvovat speciální školení, aby věděli, jak zacházet s klienty a vozíky.

Po Pardubicích za 25 korun

Provoz senior taxi dotuje radnice, takže jedna jízda vyjde za 25 korun, město doplatí 40 korun. V praxi to bude fungovat tak, že taxi služba bude jednotlivé cesty zaznamenávat prostřednictvím on-line systému, aby město mohlo službu průběžně kontrolovat a vyhodnocovat. Na základě měsíčních výkazů jízd a vyúčtování pak bude město dodavateli doplácet zbylou část peněz, a to maximálně do částky 83 000 korun.

Senior taxi v Hlinsku doveze k lékaři i rodiče s dětmi

Řidič pomáhá seniorce vystoupit z vozu

V Hlinsku začalo jezdit speciální taxi. Seniorům, ale třeba i maminkám s malými dětmi má usnadnit cestování na úřady nebo k lékaři. Služba má ale svoje pravidla a zvláštního taxíka si nemůže objednat každý.

Pokud se daný měsíc limit nevyčerpá, bude možné částku převést do dalších měsíců, ročně tak bude provoz radnici stát milion korun. Každý registrovaný účastník může službu využít maximálně čtyřikrát za měsíc. To budou řidiči kontrolovat zaznamenávat do speciálního průkazu, kterým se také klienti musí prokázat.

Průkazku začínají úředníci vydávat už dnes, a to na odboru sociálních věcí radnice, který sídlí v ulici U Divadla. Žadatel musí přinést občanský průkaz, případně průkaz ZTP. Taxíky viditelně označené nápisem Senior taxi a znakem města poprvé vyjedou 1. června.

Spustit audio