Památník Terezín čeká obnova, jak v pražských ulicích začínal holokaust a jak píše Bible o zvířatech

6. únor 2022
drejdl

Co se děje v Terezíně? Mohli si Židé za okupace koupit zmrzlinu? A mají Židé rádi zvířata?

Jak se promění Památník Terezín

Muzeum ghetta v Terezíně čeká velká proměna. Proč právě teď a kdo se na ní bude podílet? Na to se ptala Terezie Jirásková vedoucí historického oddělení Památníku Terezín Ivany Rapavé.

Jak probíhá architektonická soutěž na obnovu muzea? A jaká studia postoupila do užšího výběru? To vše prozrazuje Ivana Rapavá.

Nová aplikace vrací pražským Židům příběhy i tváře

Zuzana Lebenhartová byla v březnu 1941 zatčená v Lidovém domě v pražské Hybernské ulici. Šla totiž na taneční zábavu, kam Židé měli vstup zakázaný. Mohla zaplatit pokutu 3000 korun nebo jít na 7 dní do vězení. Vybrala si to druhé. Rok nato odjela transportem do Terezína a nakonec byla zavražděna v Malém Trostinci.

Příběhů, jako je tento, se odehrály tisíce. Dozvědět se o nich nyní můžete díky zcela nové aplikaci s názvem MemoGIS. Jen na trase mezi Josefovem a Náměstím republiky se staly desítky takových incidentů. Anna Jurečková ji prošla s ředitelkou Multikulturního centra Zuzanou Schreiberovou.

Proč aplikace vznikla? Co všechno mapa nabízí? A za co všechno hrozil Židům v Praze postih? Poslechněte si ve druhém příspěvku.

Zvířata v židovské tradici

Had byl prvním Adamovým domácím zvířetem po vyhnání z ráje, tvrdil Franz Kafka. O tom, zda měl pravdu, se v Hebrejské bibli přímo nedočteme. Jisté ale je, že zvířecí svět hraje v židovské tradici od počátku důležitou roli. A vztah k fauně je v judaismu aktuální i dnes, jak ukazuje ve své nové knize Zvířata v Hebrejské bibli a židovské tradici religionistka Věra Tydlitátová ze Západočeské univerzity v Plzni. Natáčela s ní Daniela Brůhová.

Hrají v Bibli zvířata v Bibli důležitou roli? Jak se židovství stavělo k trápení zvířat? A proč je dnes mezi ortodoxními Židy hodně vegetariánů?

Poslechněte si celý Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio