Památku válečných obětí uctili v Liberci v Ruprechticích a na Štefánikově náměstí

8. květen 2018

Velký počet lidí přišel v Liberci na ruprechtický vojenský hřbitov a do parku na Štefánikově náměstí uctít památku obětí 2. světové války dnes, v den 73. výročí osvobození Liberce Rudou armádou.

Vojenský hřbitov v Ruprechticích je pietním místem v Liberci číslo jedna. Vznikl na konci první světové války. Dnes tam leží téměř stovka padlých nebo zemřelých na Liberecku. Přesunuly se tam také hroby z míst, kde se rušily hřbitovy, například ze Stráže nad Nisou nebo Doubí.

Dnes se tam sešli lidé, kteří válku zažili, a místní politici. Tradičně v 10.45 hodin prošli účastníci pietního aktu vlastním památníkem. Dílo Jana a Petra Stolínových z roku 2000 je totiž koncipováno jako tunel mezi dvěma síťovanými stěnami z kovu a „ožívá“ teprve při vstupu návštěvníka. Automaticky se zapnou světla, začne tam proudit vzduch a ukazují se pohyblivé elektronické texty o datech a místech bojů. Uvnitř památníku je prsť z devíti bojišť 2. světové války. Tam zazněla česká státní hymna a pak koncert hudebníků ze Základní umělecké školy v Liberci.

Konec války v Liberci

Chaos. Tak by se dal podle historika Ivana Rouse charakterizovat konec války v Liberci, sídle Henleinovy Sudetoněmecké strany. Většina obyvatel byla tehdy německé národnosti. Den před osvobozením místodržící Říšské župy Sudety Konrád Henlein utekl z Liberce. Utíkal směrem k Američanům, aby s nimi dojednal uznání platnosti Mnichovské dohody a obsazení župy americkým vojskem. Když zjistil, že jsou jeho plány nereálné, spáchal sebevraždu.

Ruští vojáci se pak k Liberci blížili od Frýdlantu a dorazili 8. a 9. května. Poslední válečné dny bombardovaly město a jeho okolí ruské letouny. Nálet na Frýdlant zničil školu, kde zemřelo 26 lidí. Dalších šest obětí padlo při přeletu ruských letounů nad horským Bedřichovem. Bombardován byl také samotný Liberec.

 

 

Spustit audio

Související