Ozvěny dne 28. 10. 2001

28. říjen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

V jižních Čechách havaroval vrtulník s E. Cernanem a V. Remkem na palubě

Armádní vrtulník s bývalým americkým astronautem českého původu Eugenem Cernanem a českým kosmonautem Vladimírem Remkem na palubě dnes odpoledne havaroval u Milevska v jižních Čechách. Podrobnosti Radiožurnálu řekl mluvčí ministra obrany Milan Řepka.

Milan Řepka, mluvčí ministra obrany: Došlo k nehodě vrtulníku Mi-8, který při přistávacím manévru spadl a došlo k tvrdému přistání, takzvaně, pokud mám informace, tak nebyl žádný případ úmrtí, jsou zranění, ti byli převezeni do nemocnice, ovšem podle informací, které mám, tak by zranění být neměli ani pan Cernan, který byl na palubě, ani pan Vladimír Remek. K vyšetření celé této události byla ustavena vyšetřovací komise náčelníka generálního štábu, která je zároveň vyšetřovací komisí velitele vzdušných sil. Pokud jde o termín, předpokládal bych, že se to bude pohybovat v horizontu dnů, maximálně týdnů.

Podle informací Českého rozhlasu jsou dvě nejvíce zraněné pasažérky z vrtulníku hospitalizovány v nemocnici v Českých Budějovicích. Na místě nehody je reportérka českobudějovického studia Českého rozhlasu Mirka Nezvalová, která se teď hlásí s aktuálními informacemi.

K té nehodě vrtulníku došlo nedaleko vesnice Okrouhlá, což je mezi Bernarticemi a Milevskem. Podle svědků ze zdejší vesnice prý vrtulník dopadl na zem asi z pěti metrů a měly se mu snad zastavit motory. Podle našich informací letadlo, nebo vrtulník záchranářů se dvěma zraněnými pacientkami mířil původně do Prahy, ale poté přistál u českobudějovické nemocnice. Pacientky jsou zde hospitalizovány. Podle informací operačního důstojníka z Policie České Budějovice prý všichni ostatní pacienti jsou rozmístěni v nemocnicích v Písku, Plzni a také Praze.

V Praze se konaly demonstrace u příležitosti 28. října

Příznivci krajní pravice a levice demonstrovali v Praze u příležitosti 28. října. Obě jinak nesmiřitelné strany shodně protestovaly proti válce v Afghánistánu a české podpoře boji s terorismem. Dění v metropoli sledoval reportér Radiožurnálu Dušan Valenta.

K jedinému incidentu došlo před demonstrací extrémní pravice. Policie musela zadržet jednoho skinheada. Na důvody jsme se zeptali mluvčí Ivy Knolové.

Iva Knolová, mluvčí Policie ČR: 22letý mladý muž, příslušník hnutí Skinheads byl zadržen na Hlavním nádraží pro podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

Vlastní, zhruba hodinová demonstrace Národně sociálního bloku však byla v klidu.

Demonstranti: Češi pojďte s náma! Češi pojďte s náma! Češi pojďte s náma!

Po shromáždění se asi dvě stě vystříhaných mladých mužů v černých kravatách vydalo na pochod do Holešovic. Šli po předem oznámené trase. Policie na ně bedlivě dohlížela, protože existovaly obavy, že by mohlo dojít ke střetu s anarchistickým pochodem. Ten směřoval ve stejnou dobu z náměstí Míru přes centrum Prahy na Klárov. S novináři se však lidé pod černočervenými vlajkami příliš bavit nechtěli.

Neuveden: Protože jsme chtěli protestovat proti chování některých novinářů na demonstraci v Náchodě.

Jeden z maskovaných levičáků nicméně Radiožurnálu řekl, že na inkriminovanou demonstraci novináři dovedli vůdce místních neonacistů. Došlo ke strkanici, kterou řešila policie. Spor prý bude mít soudní dohru.

22letý skin, kterého policie zadržela dopoledne na Hlavním nádraží v Praze, byl propuštěn. Podle mluvčího pražské policie Jana Holuba se podezření, že mladík propaguje fašismus, zatím neprokázalo.

V Ostravě se odpoledne uskutečnila demonstrace příznivců Vlastenecké fronty

Také v Ostravě se dnes odpoledne uskutečnila demonstrace příznivců Vlastenecké fronty. Na místě byla Ivana Šuláková z Českého rozhlasu Ostrava.

V dnešních projevech vlasteneckých radikálů, které se odehrály před památníkem bývalých pétépáků u budovy ostravské nové radnice, zazněla tentokrát především kritika postoje našich politiků k posledním událostem ve Spojených státech amerických a Afghánistánu.

Neuveden: Pouze tento čin je pro ně útokem na Spojené státy, útokem na demokracii, na civilizaci. Pak vyhlásili heslo hodné bolševika nebo fotbalových chuligánů: "Kdo nejde s námi, je terorista."

Demonstranti: Nic než národ!

Na místě byla asi stovka demonstrujících a padesátka speciálně nasazených policistů. Nutno ještě dodat, že v závěru této demonstrace, který se odehrával přímo v centru Ostravy na Masarykově náměstí, přišla demonstrující příznivce Vlastenecké fronty podpořit asi dvacítka přívrženců Republikánské mládeže, a pokud nebudou nějaké výtržnosti páchat roztroušené skupinky radikálů ještě pozdě večer, můžeme říci, že se dnešní demonstrace Vlastenecké fronty v Ostravě obešla bez vážných incidentů.

Dalších přibližně sto příznivců krajně pravicové Vlastenecké fronty se sešlo v Ústí nad Labem. Také jejich shromáždění se obešlo bez zásahu policie.

Na mnoha místech ČR se slavilo 83. výročí vzniku Československa

28. říjen patřil na mnoha místech republiky oslavám 83. výročí vzniku Československa. Státní svátek připomněla vlajková výzdoba na úřadech a institucích. Kancléř Ivo Mathé za nemocného prezidenta položil věnec k soše T. G. Masaryka a k soše svatého Václava na Václavském náměstí. V Hodoníně si státní svátek připomínají tradičně ve velkém stylu. V rodišti T. G. M. se bude slavit vznik Československa podle pečlivě připraveného programu. Jak zjistila naše spolupracovnice Hana Ondriášová, ceremoniál začne podle místních zvyklostí právě u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Začátek oslav stanovila radnice na 18.30. Krátký oficiální program u památníku rekapituluje místostarostka Zuzana Domesová.

Zuzana Domesová: Bude projev představitele města, zapálení pochodní, položení věnců, kytic, státní hymna.

Poté už bude následovat hlavní a zároveň nejatraktivnější bod oslav, lampiónový průvod městem, respektive Národní třídou. Průvod s lampióny se v Hodoníně vždy těší velké pozornosti obyvatel. Účastní se ho přitom také zástupci nejrůznějších místních spolků a sdružení, například čelo průvodu tvoří tradičně skauti.

Státní vyznamenání předá dnes večer prezident Václav Havel osobně

Každoročním vrcholem oslav je slavnostní udílení státních cen významným osobnostem ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident medaile předá osobně. Lékaři ho pro tuto příležitost pustili z vojenské střešovické nemocnice. Jak nám řekl mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček, prezident se zítra do nemocnice vrátí k doléčení.

Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Václava Havla: Pan prezident je bez teplot, stále ještě bere antibiotika a pokračuje v dechové rehabilitaci. Účast prezidenta na večerním ceremoniálu ve Vladislavském sále lékaři nezpochybnili, takže prezident večer pronese svůj proslov a předá státní vyznamenání.

Při výbuchu bomby v Pákistánu zahynuli nejméně dva lidé

Napětí v Pákistánu stoupá, v západopákistánské Kvétě zahynuli při výbuchu bomby v autobusu nejméně dva lidé a dalších osmnáct bylo zraněno. Informovala o tom s odvoláním na policejní zdroje agentura AFP. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil.

Pákistán se rozhodl vpustit na své území afghánské uprchlíky

Pákistán se rozhodl vpustit na své území afghánské uprchlíky, kteří naléhavě potřebují pomoc. Běženci utíkají z Afghánistánu před válkou a humanitární katastrofou. V současnosti už jich jsou v Pákistánu dva až tři miliony.

V severním Afghánistánu se odehrály další tvrdé boje

V severním Afghánistánu se odehrály další tvrdé boje. Jednotky Talibanu a opoziční Severní aliance se střetly v blízkosti města Kundus u Mazáre Šarífu. Ten je strategickým bodem kontrolovaným afghánským vládním hnutím. Taliban dnes zadržel dalšího cizince, o kterém tvrdí, že je americký špion. Zadržený trvá na tom, že je novinář.

Velká Británie se připravuje k účasti na pozemních akcích v Afghánistánu

K účasti na pozemních akcích v Afghánistánu je připraveno 200 příslušníků britské námořní pěchoty. Náměstek ministra obrany Adam Ingrem se také zmínil o nasazení pružného útvaru o síle 4 000 mužů a žen. Podrobnosti k plánované účasti Velké Británie na vojenských akcích v Afghánistánu připojuje spolupracovník Radiožurnálu v Londýně Milan Kocourek.

Náměstek ministra obrany řekl, že v oblasti Ománu po ukončení námořních cvičení zůstane letadlová loď Ilastrijes, nejmenovaná ponorka vybavená střelami Krus, dále torpédoborec Sausampton a fregata Konvol. Tato plavidla budou doplněna zásobovacími loděmi a průzkumnými letadly. Zatímco původně se soudilo, že britští vojáci by mohli být v akci odděleni od Američanů, nyní se počítá se společným angloamerickým zásahem.

Konflikt mezi Palestinci a Izraelem si dnes vyžádal další oběti na životech

Konflikt mezi Palestinci a Izraelem si i dnes vyžádal další oběti na životech. Tragické následky přinesly dva teroristické útoky ze strany Palestinců. Srážky mezi vojáky izraelské armády a Palestinci však polevily. S určitým napětím se proto očekává, jestli dá premiér Ariel Šaron svolení k odsunu tanků z předměstí Betléma. Z Izraele se s bližšími informacemi hlásí spolupracovník Radiožurnálu Michal Kotyk.

Čtyři izraelští civilisté přišli o život při útoku v ulicích města Hedera. Několik desítek osob bylo zraněno, tři těžce. Ozbrojený přepad uskutečnili dva muži, příslušníci radikální muslimské skupiny. Cílem jejich útoku byla autobusová zastávka a bezhlavé střílení ukončily projektily izraelské policie. Oba atentátníci zemřeli na místě činu. Dopoledne přišel o život mladý voják, který byl zastřelen v autě nedaleko autobusové zastávky na severu země. Pachatelé uprchli na území kontrolované palestinskou autonomní vládou. Přesto však zbývá naděje, že tanky izraelské armády opustí dnes v noci ulice Betléma a Bedžali. Zde byl po celý den relativní klid a tím byla splněna podmínka premiéra Ariela Šarona.

Vyprošťování těl námořníků z vraku ruské jaderné ponorky Kursk pokračuje

Vyprošťování těl námořníků z vraku ruské jaderné ponorky Kursk v suchém doku Rosljakovo u Murmansku pokračuje. Objeveny už byly ostatky 44 obětí. Zároveň s pátráním v troskách Kursku vycházejí najevo dosud neznámé skutečnosti. Detaily má zpravodaj Českého rozhlasu v Ruské federaci Petr Voldán.

Velení Severní flotily se rozhodlo předat identifikovaná těla námořníků pozůstalým, prý i proto, aby se příbuzní nesjížděli do loděnice Rosljakovo, kde by hrozily další výbuchy emocí. Ruská veřejnost viděla poprvé v televizi podrobně útroby ponorky. Od generálního prokurátora Vladimíra Ustinova se dověděla, že námořníci Kursku neměli žádnou šanci na záchranu. Většina z nich se podle něj udusila, když voda zaplavila během osmi hodin ponorku a teplota uvnitř po požáru dosahovala až 8 000 stupňů. Přitom po oznámení havárie oficiální ruská místa tvrdila, že mají s posádkou Kursku spojení, a udržovala veřejnost i příbuzné v naději na záchranu námořníků několik dní. Další práce na ponorce, které mají vést i k demontáži raket, pokračují nepřetržitě.

Wolfgang Schüssel odmítl vetovat vstup ČR do EU kvůli Temelínu

Rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel odmítl vetovat vstup České republiky do Evropské unie kvůli Temelínu. Od české vlády ale žádá závazný příslib bezpečnosti této jaderné elektrárny. Podrobnosti připojuje zpravodajka Radiožurnálu ve Vídni Marie Woodhamsová.

Wolfgang Schüssel zdůraznil v televizním diskusním pořadu, že musí být zajištěna maximální bezpečnost Temelína nezávisle na tom, komu bude jihočeská elektrárna po privatizaci elektroenergetiky patřit. "Praha musí garantovat evropské bezpečnostní standardy v české jaderné elektrárně," řekl. Na adresu evropského komisaře Güntera Verheugena prohlásil, že se nenechá zahánět do těsného prostoru jím, ani nikým jiným. Schüssel vyzval ke společnému postupu všechny parlamentní strany, které se však tento týden na svém summitu ve Vídni na jednotné linii k Temelínu neshodly.

V Brně se konala přehlídka nekomerčních krátkometrážních filmů

Ode dneška známe vítěze přehlídky nekomerčních krátkometrážních filmů Brněnská šestnáctka. Do letošního ročníku soutěže porota zařadila 65 ze 154 přihlášených snímků. Filmy se promítaly v brněnském Sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí. Pokračuje Alžběta Kobzová, Český rozhlas Brno.

Porotci letos rozdali několik cen. Tu hlavní získal sedmiminutový film německé režisérky Gudrun Falke Pán domu o neurotickém knězi, který slouží Bohu tím, že uklízí svatostánek, a lidé, kteří za ním přicházejí pro pomoc, jsou mu na obtíž. Cenu Českého rozhlasu Brno získal šestnáctiminutový řecký snímek Fotagogoš za originalitu vize a za vynikající práci se zvukem. Do Řecka také putovala Cena Petra Hviždě, režiséra, který loni zesnul, za film Nic zlého nevidíš. Cenu písničkáře Václava Koubka za nejpoetičtější film získal německý snímek Tango, taxikář a popelářka. Porotci mimo jiné konstatovali, že je na letošním ročníku překvapila především neobyčejná vyzrálost studentských filmů.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu