Ozvěny dne 27. března 2010

27. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Prezident Klaus dnes poprvé zareagoval na nejnovější vývoj na politické scéně. Generální tajemník NATO navrhuje společnou protiraketovou obranu s Ruskem. V noci na zítřek se změní zimní čas na letní, noc tedy bude o hodinu kratší. Zítřejší počasí převážně oblačno, místy déšť, na horách to budou srážky smíšené, teploty do 13 stupňů.

Klaus považuje změny ve vládě za nezodpovědné

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
"Měnit vládu 2 měsíce před volbami, považuji za nezodpovědné." Řekl dnes prezident Václav Klaus po jednání s premiérem Janem Fischerem. Ukončením podpory úřednického kabinetu pohrozili po zelených občanští demokraté. Volební lídr ODS Petr Nečas ale dodává, že změny ve vládě teď považuje za zbytečné, Fischer však podle něj musí dodržovat politické dohody.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Prezident Václav Klaus by několik týdnů před volbami nedělal žádnou změnu ve vládě.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Moc bych prosil všechny politické strany, aby nezačaly vyhrožovat v této souvislosti jedna druhé.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Občanským demokratům ale vadí, že po odchodu zelených z vlády má ČSSD ve vládě více ministrů, než zněla původní dohoda. Ukončit podporu úřednickému kabinetu se podle místopředsedy strany Petra Nečase ale zatím nechystají.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Já jsem přesvědčen, že to jsou zbytečné obavy, nikdo nechce měnit vládu, prostě proto, že očekáváme, že pan předseda vlády bude dodržovat dohody a bude dodržovat smlouvy.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD:
Nevím o tom, že by ODS měla mít více zástupců nebo navržených ministrů, které navrhla ve vládě, než je současný stav.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Občanští demokraté chtějí v nejbližší době s premiérem Janem Fischerem o podobě úřednického kabinetu ještě jednat. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Tajemník NATO navrhuje společnou protiraketovou obranu s Ruskem

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Severoatlantická aliance a Rusko by mohly podle generálního tajemníka NATO budovat společnou protiraketovou obranu. Anders Fogh Rasmussen to řekl na Bruselském fóru, tedy výroční schůzce světových ekonomů a současných i bývalých politiků. Vytvoření společné protiraketové obrany by podle něj mohlo být pokračováním dobrých vztahů Ruska a Spojených států, které potvrzuje i dohoda o podpisu smlouvy o snížení stavu jaderných arzenálů Start.

Pavel NOVÁK:
Protiraketová obrana je podle Rasmussena další možností, jak NATO s Ruskem sblížit. "Potřebujeme protiraketový systém zahrnující nejen všechny členské země Severoatlantické aliance, ale také Rusko. Jeden bezpečnostní štít, který nás bude chránit všechny." Kromě terorismu je totiž jednou z největších hrozeb, na které musí NATO reagovat šíření zbraní hromadného ničení a jejich raketových nosičů, řekl Rasmussen. V této souvislosti generální tajemník NATO jmenoval Írán a jeho údajně mírový jaderný program. Připomněl, že únorová zkouška jeho kosmické rakety je dalším krokem k vyvinutí nosičů schopných zasáhnout celou Evropu a také území Ruska. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Summit Ligy arabských států

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Sérií projevů kritizujících kroky Izraele na okupovaných územích dnes v Libyi začal summit Ligy arabských států. Generální tajemník této organizace Amr Músá varoval, že se arabský tábor musí připravit na úplný krach mírové procesu. V zájmu stability je prý také potřeba posílit kontakty s Íránem. Spojené státy se přitom v posledních letech naopak snaží takzvaně umírněné arabské státy zapojit do kampaně proti íránskému jadernému programu.

Břetislav TUREČEK:
Jak Amr Músá prohlásil, arabský svět kývl na mírový proces s Izraelem, namísto toho prý ale přišla jen ztráta času. Izrael podle Mási naproti tomu dosavadních 20 let vyjednávání využil k posilování své politiky jako je usazování židovských osadníků na okupovaná území. Arabští vůdci také zvažují, zda za této situace podpoří další palestinskoizraelské rozhovory. Dvoudenní summit hostí vůbec poprvé v historii Libye. Její vůdce Muammar Kaddáfí v nezvykle krátké zahajovací řeči uvedl, že už nejsou potřeba další projevy, ale konkrétní akce. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Další stávka British Airways

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Palubní personál British Airways pokračuje ve druhé, tentokrát čtyřdenní stávce. Ta vedla zatím ke zrušení více než stovky letů, kromě jiného také mezi Prahou a Londýnem. Odtamtud se přihlásil spolupracovník Radiožurnálu Ivan Kytka.

Ivan KYTKA, spolupracovník Radiožurnálu:
British Airways původně chtěly zajistit i během stávky provoz na třech čtvrtinách linek, ale nouzový plán zřejmě nevychází. Od sobotního rána musely zrušit stovky letů z Heathrow, mezi nimi i večerní let z Londýna do Prahy. Vztahy s odbory se v posledních 24 hodinách zhoršily, když vedení oznámilo, že stávkující přijdou o některé cestovní výhody. Patřily k nim například letenky s 90ti procentní slevou. Některým stávkujícím hrozí také až dvoutýdenní ztráta platu za každý den absence. Stávka potrvá až do úterní půlnoci a bude stát British Airways podle odhadů desítky milionů liber.

Ve dvě hodiny ráno začne platit letní čas

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Ve dvě hodiny ráno začne platit letní čas, ručičky hodinek si přetočíme o 60 minut dopředu. Změna času se dotkne i provozu na železnici.

Tomáš MEDEK:
Zpožděná automaticky naberou spoje, které budou v okamžiku přesunu ručiček hodin na trase. Změna času tak na území Česka postihne 18 dálkových spojů. Jde především o mezinárodní rychlíky ze Slovenska, Maďarska, Rakouska a Ruska. Jak říká Radek Joklík z Českých drah, železničáři se budou snažit to hodinové zpoždění snížit.

Radek JOKLÍK, České dráhy:
Tím, že zkrátíme pobyty ve stanicích, nebo technické prostoje, takže ty vlaky nebudou mít zpoždění hodinu, ale třeba 40, 50 minut. Každopádně bysme doporučili cestujícím, aby sledovali informace na tabulích odjezdových ve stanicích, protože pochopitelně nejsme úplně přesně schopni říct, v kolik ten vlak dojede do stanice.

Tomáš MEDEK:
Cestující by si měli zvlášť pozorně hlídat návaznost vlaků v jednotlivých stanicích. Regionální dopravu změna času nezkomplikuje, protože lokálky v noci nejezdí. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Omezení počtu časových pásem v Rusku

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na letní čas dnes v noci podobně jako západní Evropa přechází také Rusko. Ručičky hodinek ale letos nebudou posouvat všichni Rusové. Ruská vláda se totiž rozhodla omezit počet časových pásem, dosud jich v nejrozlehlejší zemi světa pokrývala 11.

Lenka KABRHELOVÁ:
O hodinu blíže Moskvě se posune 5 ruských regionů Kamčatka a Čukotka na Dálném východě, jihosibiřské Kemerovo a také evropská Samara a Udmurtsko. Všechny tyto oblasti přeskočí do časového pásma sousedního regionu nejblíže na Západ. S iniciativou za omezení počtu časových pásem přišel už loni na podzim ruský prezident Dmitrij Medveděv. Podle něj opatření pomůže lepší komunikaci regionů s Moskvou, povzbudí byznys a usnadní vládnutí. Kritikové ale tvrdí, že změna v praxi žádné výhody nepřinese, a pouze ilustruje prezidentovu politickou neschopnost. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Na třech místech platí 2. stupeň povodňové aktivity

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na třech místech republiky platí 2. stupeň povodňové aktivity. Konkrétně na Dyji na jihu Moravy a na Orlici a na Divoké Orlici v Královéhradeckém kraji. Zvýšené hladiny řek má na svědomí tající sníh na horách a dešťové přeháňky. Podle Jiřího Petra z dispečinku Povodí Labe budou řeky kolísat i v následujících dnech.

Jiří PETR, dispečink, Povodí Labe:
Ty hladiny se budou zvyšovat i snižovat, bude to záviset zejména teda na srážkách a potom na ochlazení v noci. Očekáváme v těch dalších dnech stejný vývoj, čili kolísání těch vodních stavů někde na hranici 1., 2. stupních povodňové aktivity.

Celosvětová akce Hodina Země

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Austrálie odstartovala celosvětovou akci s názvem Hodina Země. V jejím rámci se postupně podle časových pásem ponoří na 60 minut do tmy stovky známých budou v míst. V Sydney zhasly nejen slavná Opera, ale i most a k výzvě se připojily také tisíce australských domácností. Globální akce s cílem upozornit na nutnost ochrany životního prostředí se koná už počtvrté. Podle organizátorů se do projektu zapojí téměř 130 zemí. Letos poprvé včetně České republiky. U nás začne v půl deváté večer. Říká koordinátor Hodiny Země Matěj Holan z Ekologického institutu Veronica.

Matěj HOLAN, koordinátor, Ekologický institut Veronica:
V současnosti ke dnešnímu dni máme připojení z 23 obcí nebo měst, plno firem a přes Facebook na deset tisíc jednotlivců. Tyto všechny firmy a obce, krom toho, že vypnou svá loga nebo osvětlení, vyzývají své zaměstnance, obyvatele, spolupracovníky, hosty, klienty, aby se k akci individuálně připojili také.


autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu