Ozvěny dne 20. 8. 2001

20. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Drobní dovozci ojetých aut a zástupci autoškol protestovali v Praze

Příslib schůzky s premiérem Milošem Zemanem na příští týden je jediným výsledkem celodenního protestu drobných dovozců ojetých automobilů a zástupců autoškol před ministerstvem dopravy v Praze. Ti žádali odchod šéfa resortu Jaromíra Schlinga a dalších dvou úředníků a změnu nových dopravních zákonů. Jejich akci od rána sledovali i naši reportéři Petr Jansa a František Lutonský.

Protestní blokáda skončila bez jakýchkoliv incidentů, demonstrace nakonec nenarušila pražskou dopravu i přesto, že zástupci protestujících vyhrožovali zablokováním ulic, pokud s nimi nebude jednat ministr dopravy Jaromír Schling. Ten ale celý den trval na svém.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Samozřejmě, dokud nepřestanou protestní akce tohoto druhu, tak s nimi nebudu jednat ani já, a předpokládám ani premiér, ani nikdo další.

Pod nátlakem nakonec protestující přijal náměstek ministra Karel Hol. Další kroky přerušila neochota úředníků s demonstrujícími jakýmkoliv způsobem jednat. Protestujícím se chování úředníků vůbec nelíbilo. Nechtějí prý oddalováním schůzek přicházet o další miliony korun.

Protestující: Do dneška nemůžeme v daném oboru podnikat.

No, já mám čtyři odtahovky a stojí. A platím leasing za co?

Mám tady zhruba auta, bouraná, asi za milion, která nejsem schopen uvést do provozu.

Vzhledem k neochotě ministerstva jednat se zástupci protestujících rozhodli spojit s Úřadem vlády, kde se jim nakonec povedlo dojednat na příští pondělí schůzku přímo s premiérem. Na základě toho se rozhodli dnešní blokádu ukončit, tak jak je o to premiér požádal, což potvrdil i zástupce autoškol na tomto jednání Vladimír Zajíc.

Vladimír Zajíc: Domnívám se, že není důvod k tomu, abychom ji neukončili, protože není problém, zase na druhou stranu, když by nebyly splněny naše požadavky nebo nejednalo se tak, jak bylo přislíbeno, tak blokádu obnovit a samozřejmě počítat s tím, že potom by se muselo přitvrdit.

Znamená to, že v případě neúspěších při jednání 27. srpna na Úřadu vlády a případných jednání s ministrem dopravy hrozí blokáda nejen ministerstva, ale i pražské dopravy a možná také hraničních přechodů. Cílem těchto jednání je změnit především režim dovozu starších automobilů a také změnit testy autoškol, a pak domoci se odvolání některých úředníků, především doktora Jiřího Konečného. Na všem se v závěrečné vzrušené debatě dohodli svorně jak zástupci drobných dovozců, tak autoškol. Tato blokáda by se popřípadě konala 3. září.

Rakouští ekologové podají kvůli JETE žalobu na firmy ČEZ a Westinghouse

Rakouští ekologové podají kvůli české jaderné elektrárně Temelín žalobu na jeho provozovatele, společnost ČEZ, a amerického dodavatele technologie, firmu Westinghouse. Cíle rakouských odpůrců Temelína shrnuje vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Organizátoři tiskovky několikrát zdůrazňovali, že žaloby se netýkají České republiky, ani jejích občanů. Jde jim o to, aby se soudně určily firmy, které přebírají plnou odpovědnost za úhrady škod, jež by eventuálně vznikly provozem temelínské elektrárny. "Odpor ekologických aktivistů je namířen především ke zřizovateli a provozovateli elektrárny, nikoliv Česku a jeho obyvatelům," zdůraznil mluvčí platformy Josef Pühringer. První žalobu podalo u Zemského soudu v Linci Horní Rakousko. Druhá nemá oficiální zastřešení a je iniciativou osmičlenného výboru aktivistů z antiatomového hnutí. Organizátoři představili novinářům také mezinárodní tým právníků, který případ Temelín převzal. Jsou v něm dva Rakušané, jeden Němec, jeden Čech a tři advokáti z Ameriky.

Společnost ČEZ se žaloby neobává. Podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře dodržují České energetické závody všechny platné zákony.

Milan Nebesář, mluvčí JETE: Výše ručení odpovídá i na Temelíně mezinárodní konvenci, kterou plně respektuje i náš atomový zákon. Státy provozující jaderná zařízení, a stejně tak i náš stát přijal odškodnění do výše šesti miliard korun, z nichž by část hradila naše akciová společnost a část stát.

Do Makedonie přiletěl vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Joseph Ralston

Do Makedonie dnes přiletěl vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Joseph Ralston. Účelem jeho návštěvy bylo vyhodnotit situaci v oblasti, kde stále hrozí občanská válka. S podrobnostmi se ze Skopje hlásí náš spolupracovník, zpravodaj České televize Michal Kubal.

Návštěva nejvyššího velitele sil NATO v Evropě trvala jen několik hodin. Generál Joseph Ralston by ještě dneska měl v Bruselu informovat radu NATO o výsledcích své mise i o poznatcích, které nashromáždily předsunuté jednotky aliance. Velvyslanci jednotlivých členských zemí pak budou zítra rozhodovat, jestli dají zelenou zahájení makedonské mise a jestli pošlou do země zbylé tři tisíce vojáků. Aliance v uplynulých dnech opakovaně varovala znepřátelené strany v Makedonii, že při nedodržování příměří zahájení mise odloží. Poslední boje v okolí Tetova, při kterých bojující strany nasadily dokonce i minomety, ale představitelé NATO dnes ve Skopji komentovat nechtěli.

V Polsku začínají výplaty odškodnění pro druhou skupinu nuceně nasazených

V Polsku začínají výplaty odškodnění pro druhou skupinu bývalých nuceně nasazených. Tentokrát si pro první splátku odškodného může přijít až 100 000 polských obětí nacistických nucených prací a koncentračních táborů. Dosud bylo odškodnění vyplaceno desetitisícům nejstarších poškozených. Z Varšavy informuje zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Nadace polsko-německého usmíření se obávala zvýšeného náporu na pobočky banky pověřené výplatami. Proto certifikáty opravňující k převzetí odškodného rozesílá postupně. Skupina oprávněných osob se tak každé dva dny zvětšuje o 14 000 lidí. První splátku, tedy tři čtvrtiny odškodného, si během této operace bude moci vyzvednout 100 000 bývalých nuceně nasazených. I tito poškození ale dostanou nižší odškodné, než by jim náleželo. Bývalí vězňové německých koncentračních táborů ztratí až 2 000 zlotých, tedy asi 20 000 korun, kvůli směně marek na zloté provedené německými bankami podle velmi nevýhodného kursu. Ztráta dosahující až 54 milionů zlotých stála předsedu Nadace polsko-německého usmíření místo. Nový předseda nadace bude s německou stranou jednat o možné nápravě nastalé situace ve čtvrtek.

V San Sebastianu explodovala bomba nastražená v zaparkovaném automobilu

V severošpanělském San Sebastianu explodovala bomba nastražená v zaparkovaném automobilu. Informace o následcích výbuchu se ale liší. Podle španělské agentury EFE při incidentu zahynula žena, chlapec, který ji doprovázel, byl zraněn. Agentura Reuters pak hlásí dvě zraněné osoby. Zatím není jasné, zda útok spáchala separatistická organizace ETA, která bojuje za nezávislost regionu na Madridu. Bomby nastražené v automobilech jsou totiž její specialitou.

Ničivé požáry stále pustoší západ Spojených států

Ničivé požáry stále pustoší západ Spojených států. S plameny, které zachvátily asi 140 000 hektarů pozemků, bojuje okolo 20 000 hasičů a vojáků. Z Washingtonu pokračuje zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Nejhorší situace je na severozápadě USA, především ve státech Oregon a Washington. Požáry zuří i v Kalifornii, Nevadě a Utahu. Tým požárníků částečně lokalizoval oheň, který se přiblížil na pět kilometrů k městečku Leavenworth, oblíbeného turistického střediska vybudovaného jako replika bavorské vesnice ve státě Oregon. Požárníkům při hašení pomáhají helikoptéry Apache. Požáry sužují i národní park Yosemite v Kalifornii a okolí hory Mount Rainier ve státě Washington. Meteorologové předpovídají na zítřek chladnější počasí s vlhčím vzduchem a možností srážek. Požáry, které zuří v řídce obydlených oblastech, zatím nezpůsobily žádná zranění či oběti na životech.

Meteorologové očekávají v noci a zítra bouřky a přívalové deště

Meteorologové očekávají v noci a zítra na většině našeho území bouřky, místy s přívalovým deštěm a ojediněle s kroupami. Deště by mohly zvednout hladiny některých řek. Prvního až druhého povodňového stupně by tak mohly dosáhnout Litavka, Klabava a Úslava v oblasti Brd, řeky Černá a Úhlava na Šumavě, Ploučnice v Ralské pahorkatině a toky v Lužických horách. Prudký déšť už zatopil několik sklepů na Havlíčkobrodsku, jak dále telefonuje redaktorka Marcela Lanková, bouřka pokácela stromy i na Ledečsku.

Přívalové srážky nakrátko rozvodnily některé potoky v okolí Sázavy. Nejvíce problémů způsobily řidičům v Okrouhlici, kde byla silnice na chvíli téměř neprůjezdná. Naštěstí voda rychle opadla, zůstalo však po ní, jako vždy v tomto místě, plno spláchnuté zeminy. Hasiči byli přivoláni na několik míst v okrese. V Lodčici, Okrouhlici a Světlé nad Sázavou také odčerpávali vodu ze zalitých sklepů a na silnicích u obcí Hněvkovice a Zboží odklízeli popadané stromy.

Sestra z kladenské nemocnice je obviněna z ublížení na zdraví s následkem smrti

Policie obvinila zdravotní sestru z kladenské nemocnice z neúmyslného trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Zdravotní sestra je podezřelá z toho, že minulý čtvrtek z nedbalosti způsobila smrt 22leté ženy. Jak dodává náš spolupracovník Ladislav Pavlík, příčinou smrti byla záměna silného dezinfekčního přípravku za lék používaný před porodem.

Tuto informaci dnes vedení nemocnice v souvislosti s policejním šetřením ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Podobně prozatím nedošlo k žádným personálním změnám na porodnickém oddělení. Jedna z jeho nejlepších sester, proti které bylo vzneseno obvinění, podle náměstka ředitele nemocnice Martina Houdka nenastoupila do práce.

Martin Houdek: Ta, u které je to podezření z toho pochybení, tak ta je v pracovní neschopnosti.

Na průběh případu vznesené obvinění nic nemění. Rozhodující budou do 14 dnů výsledky pitvy a odborných expertíz. Ty mají prokázat, zda skutečně došlo k záměně léku za velmi silný jed používaný k dezinfekci nástrojů. Jeho účinky se naštěstí podařilo narozdíl od matky oddálit u novorozeného chlapce, jak to potvrdil Martin Houdek.

Martin Houdek: Dítě je v relativně dobrém stavu.

Drobné výtržnosti provázejí fotbalový zápas mezi Opavou a pražskou Spartou

Drobné výtržnosti provázejí prvoligový fotbalový zápas mezi domácí Opavou a pražskou Spartou. Hladký průběh utkání zajišťuje téměř 150 policistů a městských strážníků. Jednoho z opavských fanoušků budou policisté pravděpodobně stíhat za útok na veřejného činitele. Jak potvrdil major Petr Lesi, do Opavy přijeli i radikální příznivci ostravského Baníku.

Major Petr Lesi: Není to moc klidné, hází tady dýmovnice, to je problém zejména s domácími fanoušky, těsně před utkáním tady došlo k drobnému incidentu mezi těmi Sparťany a opavskými fanoušky v parku, došlo tam k útoku na jednoho policistu, ale byl to jenom takový drobnější incident, jo, nedochází k nějakým větším výtržnostem, i když občas tady padne nějaká dýmovnice a podobně.

Téměř polovina NP České Švýcarsko by mohla skončit v soukromých rukách

Téměř polovina Národního parku České Švýcarsko by mohla skončit v soukromých rukách. Vyplývá to ze soudní žaloby, kterou se návratu rodového vlastnictví dožaduje hrabě František Oldřich Kinsky žijící v Argentině. Rozloha požadovaných pozemků je podle prvních odhadů 4 000 z celkových 7 000 hektarů národního parku. Rozlohu pozemků upřesňuje šéf Správy Českého Švýcarska Zdeněk Paclt.

Zdeněk Paclt: To území se rozprostírá od Kyjovského údolí až po českou silnici, která vede od Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic, takže je to v podstatě celá centrální oblast národního parku.

V Plzni začal čtyřdenní festival Divadlo na ulici

V Plzni začal čtyřdenní festival Divadlo na ulici. Je posledním ze tří kulturních festivalů, které se od 7. srpna konají na venkovních scénách v centru města. Podrobnosti připojuje Karel Vovesný z tamního studia Českého rozhlasu.

Po festivalech Struny a Jazz na ulici končí série kulturních akcí, které jsou vyvrcholením Plzeňského kulturního léta, Divadlem na ulici. V jeho průběhu se v Plzni představí dvacítka divadelních souborů z domova i ze zahraničí. Na pěti pódiích budou moci návštěvníci sledovat skoro tři desítky představení v podání amatérských i profesionálních divadel. Přehlídka potrvá v historickém centru Plzně až do čtvrtečního večera.

Ozvěny z burzy

Makléřskou společnost Bradley, Rosenblatt a Company poslal pražský městský soud do konkursu. V červenci v souvislosti s pádem akcií Komerční banky přestala firma reagovat na příkazy klientů a nyní jim dluží přes 70 milionů korun. Komise pro cenné papíry už tehdy vydala předběžné opatření, kterým jí pozastavila činnost. První burzovní den nového týdne poznamenala značná nervozita investorů. V podstatě nejistě přešlapovali na místě v očekávání zahraničních zpráv ohledně úrokových sazeb ve Spojených státech. Snad proto burza zaznamenala obchody na centrálním trhu za slabých 268 milionů korun. Více o tom ví Ivo Prokop, makléř Raiffeisen Capital and Investment.

Ivo Prokop: Po pátečním propadu trhu !!NEROZUMÍM!! a po poklesu evropských trhů poklesl i český akciový trh, hned po otevření během dne své ztráty smazával s určitými výkyvy a odpoledne některé tituly se dostaly na ceny dokonce vyšší, než v pátek uzavíraly, konkrétně u titulu České radiokomunikace. Objemy obchodování byly poměrně nízké, dvě třetiny dlouhodobého průměru, akciové i devizové trhy žijí v očekávání zítřejšího rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách, v cenách je zakomponováno očekávání snížení úrokové sazby o čtvrt procenta, půlprocentní snížení by mohlo být vnímáno jako pozitivní signál jak k růstu ekonomiky, tak k růstu akciových trhů.

Koruna je oproti akciovým trhům klidná. Dolar je za 37,20, euro pořídíte téměř za 34 koruny.

K věci

Výkonná rada ODS popřela existenci sporu mezi předsedou strany Václavem Klausem a místopředsedou Ivanem Langerem. O napětí mezi dvěma předními představiteli ODS se začalo hovořit poté, co Klausův přítel a podnikatel Peter Kovarčík označil místopředsedu Langera za muže, který škodí ODS. Ten mu poté přes média vzkázal, že je nemocný člověk, který šíří bludy o svém úspěchu. Václav Klaus se ale Langera nezastal, naopak mu doporučil, aby zvolnil své tempo i výrazy. Tématu se v rozhovoru K věci věnují komentátor Práva Robert Dengler a Pavla Dluhoschová.

Pane Denglere, dobrý den.

Robert Dengler: Dobrý den.

Výkonná rada ODS dnes jednala pět hodin, sporu mezi oběma svými vysokými představiteli se ale věnovala jen několik minut. Závěr, jak už jsme slyšeli, zní, že žádný spor mezi Václavem Klausem a Ivanem Langerem neexistuje. Jak toto její stanovisko interpretujete?

Robert Dengler: Myslím si, že to je trošku vytírání zraku veřejnosti, i když jsem si samozřejmě vědom, že dvě minuty a pět hodin může samozřejmě odrážet situaci, kdy ten spor Klaus - Langer se odehrává v době rostoucího napětí a počínající nové fáze debat o státním rozpočtu. Nicméně i ten spor o něčem vypovídá. To napětí není zřejmě náhodné, vzpomeňme na jarní půtky mezi Ivanem Langerem a Václavem Klausem ohledně Langerova nápadu tak strukturalizovat státní orgány až by nezůstal Senát na kameni.

Ano, připomeňme, že se výrazně lišily názory Ivana Langera a Václava Klause také v televizní krizi. Mimochodem Ivan Langer po zasedání výkonné rady řekl, že bude přemýšlet, kterou ze svých profesí použije, pokud jde o Kovarčíkovy výroky na jeho adresu, zda lékaře nebo právníka. Zajímavé je, že to novinářům sdělil až po skončení tiskové konference. Znamená to, že se zcela neztotožnil se závěry výkonné rady?

Robert Dengler: Já si myslím, on na té tiskové konferenci vypadal hrubě nespokojeně narozdíl od Václava Klause, protože měl sníst vlastně svůj klobouk, ale po tiskové konferenci, a to je takový syndrom nejenom v ODS, byl trošku otevřenější. Vlastně dal najevo, že ten spor pokračuje, že má nějaký, nechci říct racionální, ale určitě pragmatický důvod, ten spor. Můžeme se dohadovat o tom, proč, jestli jsou v tom nějaké zájmové věci ekonomické, uvědomil jsem si teď, že vlastně Ivan Langer minulý týden avizoval, že výkonná rada rozhodne o šéfovi volební kampaně, to se nestalo, je to odsunuto asi o měsíc, znamená to, že možná ve věci volební kampaně mezi nejenom oběma, mezi oběma muži běží nějaký spor.

Co ty názorové rozdíly s předsedou strany mohou znamenat pro politickou kariéru Ivana Langera?

Robert Dengler: Protože mu Václav Klaus, myslím si, docela vědomě a otevřeně přes deník Právo minulý týden vzkázal, ať zvolní tempo, tak mu možná i řekl, že pokud ho nezvolní, že se mu zhorší možná ambice stanout v budoucnu v čele strany, a to i s ohledem na to, že se blíží podzimní listopadový kongres ODS, kde se bude převolovat funkce, budou převolovat místopředsedové, ale i s ohledem na to, že předseda ODS nebude ve své funkci věčně, záleží na politické konstelaci po volbách, možná, že už za sedmnáct měsíců o něm uslyšíme v úplně jiné funkci, například na Hradě, a ten souboj o nástupnictví nabývá i těchto forem. Zatím v zákulisí roste bezpochyby figura Petra Nečase, zatímco ostatní jeho konkurenti se ztrácejí ve vlastních půtkách. Není to tak dávno, kdy Ivan Langer, Libuše Benešová i Petr Nečas se svorně pustili do Miroslava Macka, který odjel v době vrcholících jednání o osudu opoziční smlouvy do Karibiku, a vlastně to byla taky nějaká předzvěst vnitřního pnutí neboli rozdělování, možná vlastně i přistřihávání modrých křidélek.

Ještě poslední otázka, do jaké míry mohla ta mediální přestřelka mezi předsedou a místopředsedou Občanskou demokratickou stranu poškodit? A nepoškozuje ji spíše to, že se vedení strany pokouší celou věc bagatelizovat?

Robert Dengler: Já nevím, jestli na tohleto volič přímo zareaguje, mimo tu stranickou veřejnost, spíš si myslím, že Ivan Langer byl vnímán například v době televizní krize možná jako méně smiřitelný, jako nesmiřitelnější člověk z vedení ODS, Václav Klaus v zákulisí neměl až tak vyhraněné názory, a možná to přistřižení křidélek ODS může ve většinové veřejnosti i pomoci. Já myslím, že Ivan Langer, tak jak na jednu stranu přitahuje pozornost, tak na druhé straně dosti odrazuje, a možná Václav Klaus opravdu věděl, co dělá.

Naším hostem v pořadu K věci byl komentátor Práva Robert Dengler.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu