Ozvěny dne 11. 11. 2001

11. listopad 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Afghánské opoziční síly zasadily těžké rány vládnímu hnutí Taliban

Afghánské opoziční síly zasadily těžké rány vládnímu hnutí Taliban. Dnes dobyly několik významných měst na severu a severozápadě země. Obsadily strategické město Kalajenau a po úspěšné operaci Nabánjam ve středu Afghánistánu se blíží k předměstí Herátu na západě země. Jednotky teď údajně postupují v severoafghánské provincii Kundus a otevírají tak silnice do Tádžikistánu. Postupují také ke Kábulu, který bombardují americká letadla. Taliban tam zpřísňuje bezpečnostní opatření a posiluje kontrolní stanoviště. Hlavní boje o metropoli jsou očekávány do několika dnů. Američané doporučují opozici, aby do města nevstupovala, dokud nebude vytvořena vláda, ve které budou zastoupeny všechny afghánské etnické skupiny.

Usáma bin Ládin se údajně ukrývá v horách na území Afghánistánu

Mezinárodní terorista číslo jedna Usáma bin Ládin se ukrývá v horách na území Afghánistánu. Prohlásil to dnes náčelník generálního štábu ruské armády Anatolij Kvašnin. Podle něj se také rozštěpily síly vládnoucího Talibanu na severu Afghánistánu. Pokračuje moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

"Bin Ládin je v jednom z afghánských horských masivů a tam se schovává před protiteroristickou operací Spojených států a spojenců," tvrdí generál Anatolij Kvašnin. Podle něj došlo také k rozštěpení vládních sil Talibanu na severu země na dvě části, k čemuž přispělo obsazení důležitého města Mazáre Šaríf jednotkami opoziční Severní koalice. Náčelník generálního štábu ruské armády, který několikrát v tádžickém Dušanbe jednal se zástupci afghánské opozice, dnes opětovně potvrdil, že Moskva nadále vojensky podporuje Severní koalici. Prezident Vladimír Putin mezitím připustil, že Rusko je připraveno pomoci Američanům při záchraně vojáků a pilotů podílejících se na protiteroristické operaci, a to i na území Afghánistánu. "V takových případech využijeme našich možností v této zemi," prohlásil ruský prezident při setkání s americkými novináři před nadcházejícím odjezdem do Spojených států.

Na dvou místech v Afghánistánu by se Al-Kajdá mohla snažit o výrobu chemikálií

Spojené státy objevily v Afghánistánu dvě místa, kde by se stoupenci Usámy bin Ládina z organizace Al-Kajdá mohli snažit o výrobu smrtících chemikálií. Napsal to dnes americký list The New York Times. Jedním z těchto míst je podle listu vesnička Derunta poblíž města Dželálábádu, kde je laboratoř na vývoj chemických zbraní. Druhým místem je závod na výrobu hnojiv v Mazáre Šarífu, který v pátek dobyla opozice. Americké bombardování se těmto místům vyhnulo, ačkoli americké zpravodajské služby se domnívají, že Al-Kajdá už na jednom z těchto míst vyrábí kyanidový plyn.

Geoff Hoon potvrdil přítomnost britských vojáků v Afghánistánu

Britský ministr obrany Geoff Hoon dnes potvrdil přítomnost britských vojáků v Afghánistánu. Pokračuje spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Ministr obrany neuvedl podrobnosti, avšak při rozhovoru pro BBC v odpověď na otázku, zda britští vojáci jsou v Afghánistánu, doslova řekl: "Mohu rozhodně potvrdit, že příslušníci britských branných sil jsou v severním Afghánistánu ve styku se Severní aliancí a poskytují tam pomoc i rady." Tolik Geoff Hoon. Američané se přítomností svých vojáků na afghánském území netají už několik týdnů. Z britské strany to bylo první veřejné potvrzení přítomnosti britských vojáků na afghánském území. Geoff Hoon dokonce řekl, že Británie by uvítala, kdyby síly Severní aliance nyní postupovaly na Kábul, kdežto americký prezident George Bush včera řekl, že síly afghánského odporu by se zatím měly držet mimo Kábul. Tím obrážel americké snahy nejprve zajistit, aby se na moci v Kábulu podílely různé etnické skupiny.

Martin Kindernay shání peníze na vysílání bez současné servisní organizace TV 3

Držitel licence na TV 3 Martin Kindernay začíná shánět peníze na to, aby rozjel vysílání bez současné servisní organizace TV 3. Jak řekl, na začátku příštího týdne začne jednat s bankami a firmami, které by byly schopné nový start profinancovat. Jak informuje Pavla Kvapilová, nového strategického investora ale zatím Kindernay hledat nechce.

"Pokud seženu peníze, začnu vysílat po třiceti dnech od minulé středy," řekl Kindernay. Právě tehdy ohlásil přerušení vysílání kvůli sporům o licenci s lucemburskou firmou EMV. Ta má strach o svoji investici poté, co byla licence za souhlasu takzvané "velké mediální rady" převedená na Kinderanyovu společnost RTV Galaxie, se kterou nemá žádnou smlouvu. Obrazovka TV 3 tento týden i přesto, že spor takto gradoval, ale nezčernala. Vysílání jede dál, Kindernay trvá na tom, že pirátsky.

Martin Kindernay: Toto vysílání nemá s mojí licencí nic společného a jedná se o neautorizované vysílání.

Lucemburská EMV ale oponuje: "Všechno je v pořádku, počkáme na rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání." Mezitím chce dát Kindernayovi poslední šanci. Jak nám řekl před chvílí mluvčí TV 3 a EMV Jiří Hrabovský, má to být ještě jedna příležitost, aby napravil chyby, které udělal.

Jiří Hrabovský: V pátek 9. listopadu jsme mu poslali dopis s výzvou, aby přenechal společnosti EMV stoprocentní podíl ve své firmě RTV Galaxie tak, jak to už několikrát přes média vzkazoval, že by mohl udělat nebo chtěl udělat, ať to tedy učiní.

To, že chce Kindernay začít příští týden hledat peníze, Hrabovského nijak nepřekvapuje.

Jiří Hrabovský: Za našimi zády už delší dobu vyjednává se subjekty, existují důkazy o tom, že se opakovaně setkal s lidmi kolem Vladimíra Železného i se zástupci dalších subjektů. Nás to bohužel utvrzuje v přesvědčení, že to svoje nekorektní jednání plánoval dlouhodobě.

I přesto podle Hrabovského naděje ještě žije. Míček je prý teď na straně Martina Kindernaye. Ten ale zatím nechce nic říct. Výzvu EMV prý totiž ještě nedostal.

Hodnocení přípravy ČR na vstup do EU bude letos velmi pozitivní

Hodnocení přípravy České republiky na vstup do Evropské unie bude letos velmi pozitivní. Vyplývá to z návrhu hodnotící zprávy, kterou v úterý schválí kolegium Evropské komise. Návrh četl bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Evropská komise oceňuje, jak se Česká republika připravuje na vstup do unie. Komise připomíná, že Česko zatím ukončilo vstupní jednání o jednadvaceti kapitolách ze třiceti a patří mezi přední kandidáty na brzké členství v EU. Komise si letos v hodnotící zprávě všímá hlavně toho, jak Česko uvádí do praxe zákony, které se přijímaly kvůli vstupu do unie. Brusel narozdíl od minulých let oceňuje pokrok v českém soudnictví. Komise ale na druhou stranu opět pranýřuje odkládání nového zákona o státní správě. "Reforma veřejné správy téměř nepokročila, což je politováníhodné. Nový zákon je přitom podmínkou pro zřízení nezávislé, profesionální a odpolitizované státní správy," uvádí se v návrhu hodnotící zprávy. Komise upozorňuje, že členství v unii bude klást na státní správu maximální nároky a je proto nutné pro ni vytvořit jasná pravidla.

Miloš Zeman zakončil návštěvu USA setkáním s newyorskými krajany

Setkáním s newyorskými krajany zakončil premiér Miloš Zeman týdenní návštěvu Spojených států. Krajané se na besedě s českým předsedou vlády zajímali především o možnost účasti ve volbách v České republice. Zeman publiku vysvětlil komplikace ohledně tohoto zákona.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Nebude-li přijat volební zákon dostatečně rychle, tak to nejvíce ohrožuje právě naše krajany.

Český premiér nový volební zákon včetně korespondenční formy hlasování v zásadě podporuje. Podle něj ale případná účast krajanů výsledky voleb stejně neovlivní.

Na Slovensku byl objeven další případ BSE

Na Slovensku objevili další případ takzvané nemoci šílených krav. Už podruhé potvrdily testy BSE na farmě v okrese Lučenec. Případ sleduje zpravodajka Radiožurnálu na Slovensku Renata Havranová.

Státní veterinární ústav diagnostikoval onemocnění tentokrát u téměř šestiletého kusu. Kráva pochází ze stáda farmy Podrečany v Tomášovcích, kterou vlastní firma Agroton. Jako v posledním případě jde i u tohoto kusu dobytka o domácí chov slovenského strakatého plemene. Státní veterinární správa zatím podrobnosti nezveřejnila. Test musí potvrdit ještě speciální laboratoř v Bratislavě. Přesně před týdnem likvidovali veterináři stádo ve Filakovu. Ministr zemědělství Koncoš prohlásil, že původ onemocnění není znám, protože masokostní moučky slovenští chovatelé nezkrmují. Jednou z alternativ je, že původcem nákazy mohou být mléčné tukové náhražky, které Slovensko dováželo ze zemí Evropské unie. Vláda zřídila před několika měsíci na kontrolu výskytu BSE speciální komisi a vyčlenila pro tyto účely zatím 150 milionů korun.

Situace na palestinských územích a v Izraeli se nelepší

Situace na palestinských územích a v Izraeli se nelepší. I dnešní den byl ve znamení četných ozbrojených konfliktů. V Betlémě zemřel při výbuchu automobilu stoupenec militantní organizace Islámský džihád. Z oblasti informuje náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Podle palestinské policie zřejmě 23letý Palestinec manipuloval s výbušninou připravenou v autě k sebevražednému útoku. Podle arabských sdělovacích prostředků dnes izraelská armáda pronikla na palestinské autonomní území v obci Bejdhanún na severu pásma Gazy. Buldozery pak údajně srovnaly se zemí zemědělské stavby a poničily zemědělskou půdu. Izraelské jednotky dnes také ostřelovaly objekty palestinské policie v obci Abú Kisva na východě pásma Gazy. Podle izraelského rozhlasu dnes Palestinci vyvolali na několika místech západního břehu Jordánu přestřelky, například v Hebronu. Uprostřed 120tisícového arabského města žije přibližně 400 židovských osadníků pod silnou vojenskou ochranou. Za nový jev označili někteří pozorovatelé, že mladí Židé v Hebronu podnikli fyzický útok na příslušníky izraelské policie a správního úředníka, kteří jim bránili v rozšiřování osady.

Z Francie se vydal na cestu železniční konvoj s vyhořelým jaderným palivem

Z Francie se vydal na cestu ostře sledovaný železniční konvoj s vyhořelým jaderným palivem. To pochází především z německých atomových elektráren. Během cesty se očekávají protesty odpůrců jaderné energetiky, jak z Paříže dodává spolupracovník Radiožurnálu Zdeněk Miler.

Železniční konvoj jede z úpravny jaderného paliva a vyhořelých jaderných článků v normandském Laag. Francouzská firma Kožina v tomto provozu na nejsevernějším výběžku normandského poloostrova Kotantan provádí úpravy jaderného paliva pro francouzské a německé jaderné elektrárny. V poslední době se o ní mluvilo v souvislosti s posílením její obrany proti případným teroristickým útokům a rozmístěním mobilního raketového systému v okolí továrny. Zatímco ve Francii se nynější přeprava jaderného paliva odbývá víceméně bez pozornosti, v Německu se očekávají železniční a silniční blokády mezi Luneburgem a konečnou stanicí, kterou je německý sklad vyhořelého jaderného paliva v Gorlebenu.

Na tři sta obětí si dosud vyžádaly záplavy v Alžírsku

Na tři sta obětí si dosud vyžádaly záplavy v Alžírsku. Tisíce lidí připravila velká voda o střechu nad hlavou. Nejvíce postiženo je hlavní město Alžír, odkud je hlášeno více než 200 mrtvých. Vláda označila rozsáhlé záplavy za národní katastrofu a požádala mezinárodní společenství o pomoc. Podle meteorologů jde o největší záplavy v zemi za posledních dvacet let.

Ministři WTO schválili rozšíření o Tchaj-wan

Ministři Světové obchodní organizace schválili rozšíření o Tchaj-wan. Stalo se tak na konferenci v katarské metropoli Dauhá pouhý den poté, co se vstupu dočkala Čína. Peking totiž požadoval, aby byl Tchaj-wanu vstup umožněn až poté, co bude do organizace pozvána Čína. Ta totiž ostrovní Tchaj-wan stále považuje za svou součást.

Nízká účast voličů charakterizovala prezidentské volby v Bulharsku

Nízká účast voličů charakterizovala prezidentské volby v Bulharsku. Žádný z kandidátů tak nezískal požadovaných 50 % hlasů a 18. listopadu se tedy bude konat druhé kolo voleb.

Následník zkrachovalé letecké společnosti Sabena podnikl první let

Následník zkrachovalé letecké společnosti Sabena už podnikl první let. Letadlo belgické společnosti Delta Air Transport zamířilo z Bruselu do Ženevy. Stalo se tak pouhé tři dny poté, co se Sabena v Evropě stala prvním národním leteckým přepravcem, který zbankrotoval.

Poprvé v historii Česká republika slavila oficiálně Den veteránů

Poprvé v historii Česká republika slavila oficiálně Den veteránů zasvěcený účastníkům válek. Jejich památku uctil v Praze i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle něj tak společnost splatila dluh, který vůči válečným veteránům měla. Veterány si připomněli i vojáci ve všech českých vojenských posádkách. V Rokycanech se oslav účastnilo 70 válečných veteránů dislokovaných v Německu. Podrobnosti připojuje Karel Vovesný z Českého rozhlasu v Plzni.

Účastníci několika válek tohoto století oslavili společně Den veteránů v Rokycanech letos již pojedenácté. Během dvoudenního programu si mimo jiné připomněli památku padlých vojáků položením věnců u pamětní desky věnované osvoboditelům města. Součástí byla také slavnostní mše v kostele Panny Marie Sněžné a projevy zástupců armád České republiky a Spojených států, ve kterých byly vzpomenuty především události po 11. září. Podle starosty Rokycan Oldřicha Kožíška jsou oslavy vyjádřením díků.

Oldřich Kožíšek, starosta Rokycan: V roce 1945, kdy město osvobodila americká armáda, jsme neměli možnost slavit, a právě proto od roku 1990 děláme tyto slavnosti na důkaz velkého přátelství.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu