Oživte zaniklé obce v geoparku Ralsko. Soutěžte o nejlepší land art

16. duben 2019

Umění blízké přírodě, do kterého se může pustit každý, tak by se dal vysvětlit land art. Umělecký směr, na kterém je postavena nová soutěž Geoparku Ralsko. Jejím smyslem je mimo jiné oživit místa dvou desítek zaniklých obcí bývalého vojenského prostoru.

Jděte a tvořte z přírodnin

Princip je jednoduchý – dojděte na místo a tam něco vytvořte nejlépe z přírodních matriálů, které vidíte kolem sebe. „Přístupy jsou dva. Buď se podíváte na naše webové stránky a něco si přečtete o zaniklých obcích a o konkrétním místě, nebo se můžete inspirovat přímo na místě tím, co kolem sebe uvidíte,“ radí Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko a autorka projektu oživení zaniklých obcí.

Geopark Ralsko. To jsou i zaniklé obce

Co kde najdete se různí místo od místa tak, jak se různí osudy jednotlivých zaniklých obcí. Oblast po Ralskem byla v průběhu 20. století významně ovlivněna pobytem hned tří armád. V letech 1938 až 1945 to byla armáda německá, 1947 až 1968 československá lidová a pak sovětská armáda v letech 1968 až 1991. Zřízení vojenského výcvikového prostoru pro mnohé obce znamenalo totální zánik včetně všech obytných budov, kostelů, škol ale i polí, ze kterých se staly vojenské střelnice.

Že se vaše dílko rozpadne? Nevadí

Původní výstavbu nahradily vojenské dnes již značně rozpadající se objekty. Do těch pořadatelé land artové soutěže a festivalu radí raději nevstupovat a pro svůj výtvor využít stromů, větví, kamení či trávy. Vytvořená díla se mohou časem rozpadnout, to ničemu nevadí. Důležitou součástí účasti v soutěži totiž je výtvor vyfotit a do 12. května zaslat fotku spolu se jmény autorů, názvem díla a jeho lokací – nejlépe ve formátu GPS – na e-mail festival@geoparkralsko.cz.

Fotky lze také sdílet přes Instagram s hashtagy #mujotisk, #landartRalsko #promenyRalsko. Přihlášená díla vyhodnotí světaznalí umělci, kteří se koncem května zúčastní mezinárodního landartového workshopu a následného festivalu Proměny, který se uskuteční 25. května v jedné ze zaniklých obcích – Jablonečku.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.