Ovocné stromy patří do lesa. Je to bistro pro zvířata, říkají hajní hradeckých městských lesů

2. prosinec 2019 10:17

Daňkům, srnkám, nebo divočákům, žijícím na území Městských lesů v Hradci Králové, v těchto dnech lesníci vysazují ovocné stromy. Hlavním důvodem je zpestřit lesní zvěři stravu. Ta si totiž, stejně jako lidé, ráda pochutná na hruškách, třešních nebo jablkách. 

„Teď se nacházíme v Městských lesích Hradec Králové na lesním okrsku číslo 5, jmenuje se Poděbradská. Jsme přímo v lokalitě, kde my, hajní, máme zvěřní políčko," ukazuje oplocený pozemek s volným vstupem do lesa hajný Hynek Myslivec.
„Zvěřní políčko je část pozemku kde zvěři dáváme krmení, ať je to řepa, seno, sůl, zkrátka aby nám tam zvěř chodila, je to takové bistro pro zvířata."

Čtěte také

A takových míst je v městských lesích několik. Teď v nich pro zvěř lesníci sázejí i ovocné stromy.
„První už máme. Ještě 18 a bude hotovo."

Tady na Poděbradské Hynek Myslivec vysadí 19 jabloní a hrušní z celkem zhruba stovky podzimních sazenic. Ty už by mohly příští rok plodit. A další sadba přijde na řadu na jaře.
„Až ty ovocné stromy začnou plodit, tak opadem plodů budou zvyšovat úživnost honitby."

Lesníci vysazují ovocné stromy na území Městských lesů v Hradci Králové

Co to znamená vysvětluje lesní pedagožka Aneta Bůžková.
„To znamená, že zvěři nabídneme zase nějaké další produkty přírody, které obohatí jejich jídelníček. A tím pádem se zlepšuje jak zdravotní stav zvěře, tak i zdravotní stav lesa, protože zvěř potom působí menší škody na porostech."

Ovocné stromy se sázejí také ve městě

Tam ale více z estetických, nebo historických důvodů, říká správce městské zeleně v Hradci Králové Daniel Jeřábek.
„Snažíme se obnovovat zejména stromořadí slivoní, která se historicky objevovala u méně frekventovaných cest a hlavně v okrajových částech města nebo mezi jednotlivými městskými částmi."

Lesníci vysazují ovocné stromy na území Městských lesů v Hradci Králové

Ročně technické služby na území města vysadí až 800 stromů a ty ovocné tvoří jen malý zlomek. Přesto jsou důležité i pro opylující hmyz a i tady plody poslouží hlavně drobným živočichům.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související