Ovčák Avatar se představil veřejnosti. Brzy se připojí k protipytláckým jednotkám v africkém Kongu

2. červen 2023 20:00

Safari Park Dvůr Králové pozval na Mezinárodní den dětí známou kynoložku Hanu Böhme a jejího nejmladšího odchovance Avatara. Tříměsíční štěně se stalo miláčkem nejen celníků z Demokratické republiky Kongo, kteří chtějí využívat tohoto belgického ovčáka při ostraze letišt, ale okouzlilo hlavně děti. Atmosféru malé slavnosti pro vás zaznamenala redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Celníci z Konga Mbon Waye Doniam a Freddy Zeguel Pakel spolu s kynoložkou Hanou Böhme z projektu Projekt Malina pro slona představili v rámci oslav Dne dětí v safari parku štěně belgického ovčáka Avatara.

Mladý pes se brzy začne intenzivně připravovat na to, aby se později mohl připojit ke psí protipytlácké jednotce sídlící na letišti v Brazzaville. Odtud s psími i lidskými kolegy bude vyrážet na pátrání po pašovaných částech těl zvířat, bushmeatu, živých tvorů určených pro obchod s domácími mazlíčky i další oběti pytláctví.

K náročnému tréninku využívají kynologové projektu Malina pro slona, který Hana Böhme vede, také cenných vzorků okapi, šimpanzů nebo komb žijících v safari parku. Ten také Malinu pro slona podporuje finančně.

Čtěte také

„Podpory safari parku a dalších českých zahrad si nesmírně vážíme. Poskytnuté vzorky jsou pro úspěšný výcvik Avatara nezbytné. Pronásledování pytláků znamená každodenní boj o život pro nás celníky a především pro samotné psy. Pro ty je pytlák nepřítel a často nemusejí dobře odhadnout vážnost situace a přijdou k úhoně,“ popisuje celník Mbon Waye Doniam, který bude v Kongu s Avatarem pracovat.

„Avatar je opravdový talent, radost z hravého výcviku je na něm okamžitě vidět a i ostatní psi, které Hana Böhme pro nás připravila, byli při práci zcela výjimeční. Těšíme se, až se k nám Avatar připojí,“ doplňuje ho kolega Freddy Zeguel Pakel. Nejčastěji se při raziích v Kongu podle jejich slov setkávají s pašovanými kůžemi levhartů, slonovinou nebo šupinami luskounů. Časté jsou i kůže nyal.

Čtěte také

Oba celníci si po malé slavnosti prošli celý areál safari parku. „Doma nemáme čas jezdit na safari a řadu zvířat jsme viděli naživo poprvé. Těšily nás skvělé podmínky, která tu zvířata mají. Také díky počasí jsme se cítili podobně jako doma, v Africe,“ komentují s úsměvem návštěvu.

Projekty in situ, které pomáhají chránit přírodu a zvířata přímo v místech jejich přirozeného výskytu, podporuje každý, kdo safari park navštíví. Z každé prodané vstupenky putuje 5 korun na konto WILDLIFE, které je určené právě pro podporu záchranných projektů safari parku v Africe. Na tu lze přispět i zasláním libovolného příspěvku na konto 264350610/0300, případně konzumací vynikajících piv ze Safari pivovaru. Z každého prodaného litru putuje příspěvek na záchranu nosorožců.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související