Otužování je zdravé v jakémkoli věku. Dana Pituchová začala po sedmdesátce

Čtyřiasedmdesátiletá Dana Pituchová z Jihlavy je mezi otužilci nováčkem. Letos podruhé se zúčastnila novoročního koupání v rybníku Peklo v Polné, a určitě se nenechala zahanbit.

Do čtyři stupně teplé vody vlezla dokonce dvakrát.

„Nikdy není pozdě začít s otužováním,“ říká s úsměvem Dana Pituchová. „Docela lituju, že jsme dřív neměli takovou příležitost. Mé děti by nebyly takoví usmrkánci,“ dodává.

Dana Pituchová

S koupáním ve studené vodě se paní Dana poprvé setkala v termálních lázních na Slovensku, kde se nadchla pro ochlazovací bazénky. To, že se začala otužovat, samozřejmě sdělila i své lékařce, dokonce jí donesla i fotodokumentaci. „Paní doktorka se usmála, kroutila hlavou nevěřícně,“ říká dnes čtyřiasedmdesátiletá, ale v každém případě vitální žena.

Na nic nečekat, a prostě tam sebou majznout, radí paní Dana

Pro novoroční koupání v rybníku Peklo byly ideální podmínky. Na rybníku tenká vrstva ledu, teplota vzduchu čtyři, teplota vody také čtyři stupně Celsia. Parta třinácti otužilců přichází v plavkách přes travnatou pláž. Postupně jeden po druhém vstupují do rybníka za potlesku desítek přihlížejících. „Na nic nečekat, a prostě tam sebou majznout,“ radí paní Dana. Ve vodě každý uplaval pár temp. Pár minut stačí a rychle ven, do osušky. „Mělo by se chvilku počkat, ne se navlékat,“ říká stále se smějící Dana Pituchová.   

Dana Pituchová
Spustit audio