Otužování je koníček na celý život

18. duben 2015

Představte si, že byste se právě teď měli svléknout do plavek a skočit do nejbližší řeky. Málokdo dokáže překonat chlad studené vody. Přesto v České republice žijí stovky otužilců, kteří každý víkend vyrážejí na předem určené místo a společně si zaplavou jen tak pro potěšení a pro zdraví. Je to prý koníček na celý život.

Před Velikonocemi se otužilci sešli například na Hané a v dubnu zakončili zimní plavání v Nové Pace. Sezóna 2014/2015 se vydařila. Konají se tradičně dvě mistrovství republiky a výkladní skříní tohoto sportu je vánoční Memoriál Alfréda Nikodéma. V této soutěži Českého poháru startovalo rekordních 290 plavců. Další početné soutěže organizuje například aktivní oddíl z Hradce Králové. Na Labi se v této sezóně sešlo téměř 200 otužilců.

Píle a houževnatost českých otužilců slaví úspěchy i v zahraničí. V březnu se konalo Mistrovství světa otužilců v Murmansku. Do vody, která byla těsně nad bodem mrazu, se ponořil a celý kilometr uplaval Jiří Kuřina z Hradce Králové. A byl úspěšný!

Čeští otužilci na svých víkendových akcích

I další tři Češi plavaní na jeden kilometr v ledové vodě zvládli a všichni z týmu mají medaile. Nejúspěšnější byla mladá otužilkyně z Pardubic Renata Nováková, která se stala mistryní světa v plavání v ledové vodě na jeden kilometr, který uplavala v čase 14 minut a 21 sekund.

autor: jsl
Spustit audio