„Otec dětí ze zkumavky“ Ladislav Pilka byl rodákem z Hradčovic na Uherskobrodsku

2. březen 2022

Před skoro čtyřiceti lety se díky týmu, ve kterém byl i Ladislav Pilka, narodilo  v Československu první dítě takzvaně "ze zkumavky".

Průkopník asistované reprodukce Ladislav Pilka pocházel z Hradčovic na Uherskobrodsku a přezdívá se mu „otec dětí ze zkumavky". Po studiích působil například na zámku v Přílepech na Kroměřížsku, kde v té době fungovala porodnice. Na jeho život i pracovní úspěchy se ptala jeho sourozenců, jeho následovníků i bývalého starosty rodné vesnice redaktorka Petra Kopásková.

Ladislav Pilka, průkopník asistované reprodukce

Ladislav Pilka

Ladislav Pilka byl český gynekolog, porodník a vysokoškolský pedagog. Byl průkopníkem asistované reprodukce v České republice, a proto přezdíván „otec dětí ze zkumavky“. Dne 4. listopadu1982 se díky práci jeho týmu narodilo v Brně první dítě tzv. metodou GIFT. Šlo o první dítě narozené díky této metodě nejen v Československu, ale i v celém východním bloku.
Ladislav Pilka se narodil 17. července 1933 v Hradčovicích, zemřel ve věku 81 let 25. října 2014 v Brně.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.