Otáčel túru z Mont Blancu, jiné východisko nebylo

Zimní sezóna je za dveřmi a možná patříte k těm, kteří mají rádi hory a lyže, přitom se vám zdá, že na sjezdovkách a běžeckých tratích je podobných nadšenců někdy až moc. Pak je to ještě jedna možnost, jak si to bílou nádheru můžete užít a podívat se na svět z nějakého pěkného klidně i alpského vršku.

Aby byla vaše první túra na skialpinistických lyžích bezpečné, je dobré vyrazit s horským vůdcem. Hory, skialp, lyžování ve volném terénu i o místech, kam se stojí za to vypravit. To jsou témata pro horského vůdce Libora Kožíška.

Vzpomeneš si na ten okamžik, kdy se ti dostalo poprvé do rukou třeba skialpinistické vázání, lyže, pásy?
To je více než dvacet let. První náš pokus o skialpy byl v Tatrách, kdy jsme si všechno nosili na zádech, neměli jsme ani skialpovou výbavu nebo lyže. Nosili jsme si tam všechno vybavení na sjezdovky a spouštěli jsme se dolů ze svahu.

Hora Gran Paradiso 4061m

Ty jsi pro štáb České televize vybíral trasu, kterou v Jižním Tyrolsku absolvujeme.
Alespoň na ty základní chaty byl přístup relativně dobrý pomocí skútrů. Pak výš se ten materiál už musel hodně zredukovat i na natáčení, abychom se dostali na klasickou skialpovou túru. Průměrný batoh, který s sebou nesete při jednodenní túře, váží kolem osmi kilogramů.

Osobně jsem se s mým dnešním hostem seznámila právě díky skialpu, a to při natáčení jednoho z dílu čtyřdílného cyklu, který bude vysílat ČT Sport. Právě Libor byl naším průvodcem po Jižním Tyrolsku.
Škoda byla, že jsme neměli větší štěstí na počasí, ale jinak tam bylo moc krásně. Tyrolsko je poměrně oblíbené a to i u mě.

Zkus teď popsat, jaký je rozdíl mezi sjezdovými lyžemi, běžkami a skialpinistickou výbavou.
Lyže na sjezdové lyžování každý asi zná. Je tam jednoduché vázání a skeletová bota, která se upne a de facto se nadá přepínat na chůzi. Pouze se s tím jezdí směrem dolů. U skialpinistického vázání je bota odlehčená, dá se přepínat kloub na chůzi a na sjezd a také vázání se dá přepínat na chůzi a sjezd. To je asi hlavní rozdíl. Na lyže se nalepí pásy, vyběhne se nahoru, pásy se nahoře sundají a přepne se vázání a bota na sjezd a jede se dolů.


Libor Kožíšek: Narodil se v Městci Králové, dětství prožil v Novém Bydžově a teď se bydlí v Pardubicích, i když je více ve světě než doma.

Z čeho jsou vlastně vyrobeny pásy, které používáme pro skialp? Dříve byly z tuleních kůží.
Dneska jsou pásy vyrobeny z mohéru nebo ze syntetiky. Ideální je kombinace obojího. Výrobní proces probíhá v poměru 70 procent mohéru a 30 procent syntetika. Mohér má asi nejlepší vlastnosti jak na skluz, tak na stoupání. Aby pás něco vydržel, tak se používá právě přídavek syntetiky.

Stává se ti často, když vodíš klienty po horách, že tě trochu tlačí k tomu, abyste ještě pokračovali ve výstupu, i když se počasí už nechová standardně?
Klasická taková hláška je, že to ještě trochu zkusíme a uvidíme. Před čtrnácti dny jsem třeba otáčel túru z Mont Blancu. Bylo krásně, azurové nebe, všechno v pohodě, ale oproti původní předpovědi napadlo půl metru sněhu a ne pouze dvacet čísel, takže jsem kvůli lavinám otáčel túru o něco dřív. Klukům se to nelíbilo, ale jiné východisko nebylo.

Horský vůdce Libor Kožíšek a Alena Zárybnická

Zdá se mi, že v Alpách v poslední době přibývá lidí, kteří po horách chodí. Je to jenom můj dojem, anebo to tak vidíš i ty?
Je to pravda. V hlavní sezóně je to problém. Já si musím objednávat chaty třeba měsíc dopředu a někdy i víc, abych měl jistotu, že ten termín tam budu mít zajištěný. Doporučuji i lidem jiné kopce, méně známé.

Které byla pro tebe nejexotičtější prosba a žádost o místo, kam se chtěl klient vypravit?
Teď mám zájemce třeba do Peru. Nechci říkat zatím na co, to je tajné, ale mohlo by to být celkem zajímavé. Je to výzva i pro mě, naučím se něco nového. I já se snažím měnit lokality, aby člověk nejezdil na stejná místa, aby se stále něco učil.

Festigrat - výstup na Dom
autor: ZAR
Spustit audio