Ostravská univerzita připomene sametovou revoluci řadou akcí

30. červenec 2019

Ostravská univerzita chce letošní 30. výročí sametové revoluce oslavit vzdělávacími, osvětovými a kulturními akcemi. Chystá diskuze, výtvarné výstavy i ocenění významných osobností. Aktuálně vyhlásila také výtvarnou soutěž na podobu pamětní desky, která by tuto událost měla v krajské metropoli připomínat.

„Většina událostí se bude vázat k listopadovým termínům, avšak právě nyní je díky iniciativě studentů vyhlášena výtvarná soutěž na podobu a realizaci pamětní desky, díky které by se Ostrava již brzy měla dočkat vůbec první důstojné připomínky této zásadní události,“ uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník. Návrhy do výtvarné soutěže je možné podávat až do 16. srpna do 12:00 na podatelnu Ostravské univerzity.

Fakulta umění a Pedagogická fakulta připravují dvě výstavy věnované tvůrčí svobodě i přelomovému roku 1989. V prostorách Národní kulturní památky Důl Michal se představí při společné výstavě čeští a slovenští umělci spjatí s polistopadovou kulturní scénou v Česku a na Slovensku. Slavnostní zahájení výstavy Několik slov bude 12. listopadu.

Sedimenty sametu

„Dalším počinem bude výstava Sedimenty sametu, ve které se 30 českých a slovenských umělců ve svých dílech vyjádří k jednotlivým třiceti letům, které uplynuly od sametové revoluce,“ uvedl Soustružník. Výstava se uskuteční v říjnu a listopadu 2019.

„Kromě připomínky významného výročí je ale neméně důležité kritické zhodnocení toho, kam jsme se za těch 30 let posunuli a na čem je potřeba do budoucna celospolečensky zapracovat, jako je oblast vzdělávání nebo ekologie. Proto připravujeme také několik diskuzních setkání, které považuji za stěžejní,“ uvedl rektor univerzity Jan Lata.

Půjde například o setkání se známým amerikanistou a literárním historikem Josefem Jařabem nebo publicistou Jiřím Černým. Univerzita se bude podílet také na chystané panelové diskuzi na Masarykově náměstí se současnými studenty a pamětníky, jejichž studentská léta byla poznamenána právě revolucí. Akce se chystá na 16. listopadu od 16:00.

Ocenění osobností

Další významnou připomínkou událostí roku 1989 bude i Akademický den Ostravské univerzity, který se uskuteční 12. listopadu od 13:00 v aule Gong. Medaili tam převezmou význačné osobnosti, které se dlouhodobě zasazují o pozitivní směřování společnosti – ocenění obdrží český spisovatel, historik a politik Petr Pithart a polský historik a publicista Adam Michnik.

zdroj: ČTK
Spustit audio