Origami jako květiny a zvířata. Nebo ledvina

20. leden 2020 12:54

Nechte se pozvat na univerzitu do Liberce; zároveň se ale ocitneme tak trochu i v americkém Bostonu. Právě tam liberečtí vědci spolupracují na vývoji umělé ledviny z nanovláken.

Když se řekne origami, tak si většina z nás představí originální japonské umění, kdy skládáním papíru vznikají květiny, zvířata nebo různé geometrické tvary. Techniku origami lze ale využít i v lékařství. Například při vývoji umělé ledviny. Hlavní roli v něm hrají nanovlákna, která jsou tisíckrát tenčí než vlas a skládají se právě do tvaru origami.

Studenti Technické univerzity v Liberci Markéta Klíčová a Jakub Erben

Nechybějí u toho vědci Markéta Klíčová a Jakub Erben z Technické univerzity v Liberci. Oba doktorandi teď mají možnost pracovat ve výzkumném univerzitním týmu Wyssova institutu při Harvardově univerzitě v americkém Bostonu. Tamní vědci usilují o to, aby se díky umělé ledvině snížil nepoměr mezi čekateli na transplantaci ledvin od dárců a dostupnými orgány. Podrobnosti zjišťovala naše redaktorka Ivana Bernáthová, poslechněte si reportáž.

Markéta Klíčová a Jakub Erben budou ve Spojených státech půl roku a jejich alma mater jejich pobyt v Bostonu finančně podpořila.

Spustit audio