Orientační běžci pozor! V Hrádku nad Nisou je pro vás nový areál, mapu máme

30. duben 2021 11:50

30. dubna 2021 se v rekreačním středisku Kristýna v Hrádku nad Nisou otevřel nový areál s kontrolními body pro příznivce orientačního běhu. Trasu si lidé můžete zvolit individuálně podle mapy. Areál je jak pro zkušené běžce, tak i třeba pro maminky s dětmi. Další podrobnosti připravila Jana Švecová.

Vyznavači orientačního běhu s mapou v areálu Kristýny najdou běžecký okruh s 30 kontrolními body. Podle nich si mohou určit svou vlastní trasu podle svých schopností a možností a zaběhnout si třeba svůj osobní závod. Stačí si jen pořídit papírovou mapu, kterou získají na recepci Kristýny nebo si ji pomocí QR kódu nahrají do chytrého telefonu. Autor areálu, chrastavský nakladatel a orientační běžec Ivan Vydra, nám ji poskytl:

Areál je určený pro kohokoliv; jak pro závodníky, tak pro naprosté amatéry. „Kdokoliv přijede tak si to může zkusit proběhnout, projít, je tam i trasa pro maminky s dětmi, a také těžší trati, různé obtížnosti,“ popsal Ivan Vydra. Tento areál pro orientační běh není na Kristýně úplnou novinkou, poprvé ho tam Ivan Vydra budoval v roce 2009, ale o rok později smetla celou oblast povodeň.

Čtěte také

I když orientační běh u nás nestojí v popředí zájmu, jako třeba stále populárnější půlmaratón, je to už desítky let sport velmi oblíbený a to u lidí ve všech věkových kategoriích, výjimkou nejsou děti, ale dokonce prý ani aktivní osmdesátníci. V zemi je kolem 180 klubů a členská základna má na 12 tisíc registrovaných závodníků. Velkou oblibu si získal i v našem kraji, oddíl jabloneckého Tatranu patří dokonce mezi největší u nás. Právě v našem kraji a okolí - pokud to epidemická situace dovolí - by se mělo letos konat i Mistrovství světa v orientačním běhu, začátkem července v okolí Doks, na Kokořínsku a v Jizerských horách.

Orientační běh je ideálním sportem právě pro tuto dobu, protože je absolutně bezkontaktní. Lidé se mohou stát buď členy různých klubů, ať už v Jablonci nad Nisou, Liberci nebo v Turnově, anebo se vydat samostatně do areálů, jakým je právě Kristýna. V kraji není jediný. Kompletní seznam najdete na webu www.zacitorientak.cz.

Spustit audio

Související