Orangutaní samice Ňuninka odchází z ústecké zoo. Nový domov najde ve Francii

4. srpen 2022

V roce 2019 proběhl v ústecké zoo screening Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Mezi nalezenými nedostatky bylo i chovatelské zařízení pro orangutany, které nesplňuje optimální podmínky pro chov těchto vzácných lidoopů, tudíž ani neumožňuje příchod nového chovného samce.

Ústecké zoo si je těchto nedostatků vědoma – proto intenzivně jednala s koordinátorem Evropského záchovného programu o přesunu obou samic. V březnu byla odvezena Cantik do německé Zoo Rostock, kde se již plnohodnotně začlenila do chovné skupiny. Samice Ňuňinka měla najít nový domov v norské Zoo Kristiansand.

„Vzhledem k administrativním komplikacím nebylo možné tento transport zrealizovat. Společně s koordinátorem chovu jsme proto začali hledat nové umístění v rámci EU. Ňuňinka tak nakonec nalezne nový domov ve francouzské Zoo Beauval,“ říká ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Obě zoo v tuto chvíli vyřizují potřebnou dokumentaci – transport by měl proběhnout letos na podzim.

Orangutani bornejští patří mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy. „Uděláme vše pro jejich návrat do Ústí. V tuto chvíli pracujeme na projektu nového pavilonu pro orangutany, který by měl vzniknout přebudováním stávajícího pavilonu slonů,“ dodává ředitelka Pšenková.

autor: Vít Lukáš | zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související