Opočenskou faru zaplnily stovky betlémů. K vidění jsou mezi nimi letos poprvé opravdové rarity

7. prosinec 2021 08:04

V Opočně na faře jsou představeny stovky betlémů. K vidění jsou letos poprvé v obou patrech historické památky a jsou mezi nimi opravdové rarity. Zajímavé jsou nejen stářím, ale i samotným zpracováním. A letos se dokonce můžete těšit na komentované prohlídky.

Dokonce se i hýbe! Říká překvapeně nad jedním z vystavených betlémů farář Filip Foltán.

Čtěte také

Je to také nějaká starožitnost, že ho překvapilo, jak betlém funguje? „Není to úplně starožitnost, ale je to domácí výrobek od jednoho pána. Občas se nějaká ta figurka zadrhne, tak proto mám radost, že vše funguje, protože někdy to potřebuje trochu pomoc.“

A jdeme se podívat na ostatní betlémy. „Tady jsme v bývalé farní kuchyni. Máme tu veliký betlém z Pohoří. Figurky velké až 30 centimetrů, vše vyřezávané ze dřeva a mají krásně hladké kontury. „Opravdu je to nádherné. Tento betlém je ze soukromé sbírky. Bratři, kteří si ho objednali, tak potom k němu vytvořili z travertinu nádherné hradby.

V Opočně na faře jsou představeny stovky betlémů

Jen se otočíme a hned vidíme další exponáty. „Jsou to podlepené papírové betlémy opět ze soukromé sbírky. Ale máme tu také betlém po páteru Řehákovi, který tu byl před 140 až 150 lety. Betlém je v takovém akváriu a mělo by v něm být něco z vosku, něco papírového a něco přírodního. To je takový zajímavý skvost.

Čtěte také

I nahoře je připravena expozice betlémů. Ocitli jsme se v bývalém církevním bytě. „V této místnosti máme tři africké betlémy, dva z Konga a jeden z Ugandy. Potom máme dva ze Svaté Země, jeden je z olivového dřeva, figurky mají 20 centimetrů. A druhý je menší, perleťový.

„Některé betlémy jsou opravdu domácí, od lidí, kteří nám je zapůjčili a potom si je vezmou na Vánoce k sobě domů, dodává Filip Foltán.

Betlémy na opočenské faře budou k vidění každou sobotu a neděli až do 27. prosince.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související