Opět se pro veřejnost otvírají úřady. Lidé ale budou muset dodržovat hygienická pravidla

Úřady se od pondělí vrací k běžnému provozu, který omezily kvůli šíření onemocnění covid-19. Budou ale muset dodržovat přísnější hygienické podmínky. 

Musí například zabránit tomu, aby se lidé shlukovali na chodbách. Pokud jsou v místnosti lavičky, sedět bude možné jen na každé druhé. U vstupu do budovy musí úřady umístit dezinfekci. A povinnost mít zakrytá ústa a nos platí dál pro každého. Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD doporučuje, aby lidé pro komunikaci s úřady dál využívali spíše telefon nebo e-mail a omezili osobní kontakt.

Krajský úřad

Úřední hodiny pro veřejnost zavedl například krajský úřad v Liberci, a to v pondělí a ve středu (8 - 17). Návštěvu úřadu musí zájemce nejprve domluvit s konkrétním úředníkem, setkat s ním se pak bude moct pouze ve vestibulu budovy a to za dodržení požadovaných hygienických opatření. Krajský úřad jinak nadále upřednostňuje písemný, elektronický nebo telefonický kontakt před osobní návštěvou. Podatelny krajského úřadu a agendy Czech POINT jsou otevřené v úřední dny (8 - 17) i v úterý, čtvrtek a pátek (8 - 14).

Liberec

Pro veřejnost je od pondělka otevřený také liberecký magistrát. Přepážky budou obyvatelům města k dispozici čtyři dny v týdnu. V úřední dny (8 - 17), v úterý (8 - 12) a ve čtvrtek (12 - 16). Úředníci ale přijmou jen toho, kdo se dopředu telefonicky objedná. Podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové bude nově otevřený také registr vozidel v budově Uran (úterý 13 - 16; čtvrtek 8 - 12; rezervace na tel. č. 485 243 853). Pro větší bezpečnost probíhá u vchodu do budov magistrátu kontrolní měření teploty návštěvníků bezdotykovým teploměrem.

Jednání v budovách magistrátu se uskuteční pouze v pondělí a ve středu mezi osmou a sedmnáctou hodinou, a to vždy po předchozí domluvě a rezervaci termínu s klientem. „Stále platí, že do budov magistrátu mohou vstoupit pouze klienti, kteří řeší bezodkladné úřední záležitosti v souladu s platnými mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví České republiky a kteří se předem telefonicky objednají na zveřejněných kontaktních telefonech,“ připomněl tajemník Liberce Martin Čech.

Jablonec nad Nisou

V omezeném režimu bude otevřený také jablonecký magistrát, i tam budou odbavováni pouze předem objednaní klienti. Lidé si mohou sjednat schůzku v rozsahu úředních hodin platících před vyhlášením nouzového stavu V budově radnice to lze v pondělí a ve středu (8-12  a 13-17), v budově v Komenského ulici pak v pondělí a ve středu (8-12 a 13-17), nebo v úterý, čtvrtek a pátek (8-12 a 13-14).

Turnov a další

Provoz obnovují i další úřady v Libereckém kraji. K běžným úředním hodinám se vracejí například v Turnově, kde podle mluvčí radnice Kláry Preislerové budou jednotlivé odbory otevřeny každý všední den dopoledne a v pondělí a ve středu taky od 13 do 17 hodin. Vedení města ale dál doporučuje lidem většinu úředních záležitostí řešit telefonicky nebo e-mailem.

Úřední hodiny pro veřejnost rozšiřují také další města v Libereckém kraji, například i města Česká Lípa (pondělí a středa 7 - 11:30 a 12:30 až 17), Nový Bor (pondělí 8 - 11 a 13 - 16, ve středu 8 – 11, v úterý a ve čtvrtek po domluvě), Semilech (úřední dny 8 - 17, další dny 8 - 14) nebo třeba Železný Brod (v pondělí 20. 4. z technických důvodů uzavřen, jinak pondělí a středa od 8 do 12, 13 - 17; úterý a čtvrtek 8 - 12).

autor: reČRoL | zdroj: stránky úřadů
Spustit audio

Související