Opět budeme spát o hodinu déle. Bude to naposledy?

24. říjen 2020 10:26

V noci ze soboty 24. října na neděli 25. října se ručičky hodinek ve tři hodiny ráno i letos posunou o hodinu zpět. V noci tak budeme spát o hodinu déle. 

Nedělní střídání času mělo být jedním z posledních, nakonec to tak ale nebude. Čas se na území dnešního Česka takto střídá už 41 let.  Tedy přesně střídá se letního a středoevroposký čas, kterému někteří lidé říkají zimní.

Na jaře roku 1979 to ale nebyla úplná novinka, ručičky se posunovali už během 1. světové války i během 2. světové války. V letech 1940 až 1942 platil dokonce letní čas po celých dvanáct měsíců.  Po válkách se pak zruřil. Zaveden byl znovu v 70. letech. A jen málokdo ze současníků si vzpomene, že od roku 1996 se letní čas prodloužil, protože jsem se přizpůsobili Evropské unii, tedy státům v ní a ručičky na hodinách  sjme začali místo v září přetáčet až v říjnu.

Zpočátku to bylo kvůli úsporám paliva, pak elektrické energie. A zároveň se diskutovalo, jaký vliv má střídání času na lidský organismu, který je od přírody nastaven na určité biorytmy. V posledních letech se spočítalo, že přínos na úsporách je minimální a Evropská komise tak koncem roku 2018 rozhodla, že střídání časů definitivně skončí.

Asi jednodušší otázkou bude od kdy - původní plán, rok 2019, se ukázal jako příliš ambiciózní, takže to mělo být od podzimu roku 2021. Složitější pak asi bude rozhodnout, zda v Evropě bude platit letní nebo původní středoevropský čas, označovaný někdy jako zimní čas.

Odborníci se shodují, že je prospěšnější zachovat původní středoevropský čas, jak ho nastavila příroda. Naopak Češi ve výzkumu agentury STEM/MARK by dali přednost letnímu. Rozdílné názory asi nejlépe reprezentuje zeměpisná šířka - zatímco některé severské státy jako Finsko a Dánsko jsou pro původní středoevropský čas, Kypr nebo Portugalsko spíš preferují letní variantu. Jen jediná země je pro zachování střídání časů, je jí kupodivu Řecko. V Česku by letní čas  - kdyby platil celoročně - přinesl delší světlo večer v létě, ale v zimě bychom měli tmu až někdy do půl desáté dopoledne.

Jak je vidět, sjednotit názory nebude vůbec nic nejednoduchého. Co je jisté, nejlépe dnes večer si nezapomeňme hodiny posunout o hodinu zpět, opačným směrem je vrátíme až za 5 měsíců, v neděli 28. března 2021.

 

autoři: Jan Žíla , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související