Operátoři v Česku stále častěji dávají informace o poloze volajících. Třeba policistům

29. duben 2019 12:21

Přibývá případů, kdy operátoři poskytují provozní a lokalizační údaje o svých zákaznících příslušným orgánům – například policistům.

Loni podle statistiky Českého telekomunikačního úřadu operátoři informace o lokalizaci svých klientů předali ve více než 330 tisících případů, které se týkaly mobilních sítí. Oproti roku 2017 to je o čtvrtinu víc a ve srovnání s rokem 2013 skoro dvojnásobek.

Třeba policisté ale nemají statistiku, jak tyto informace pomáhají k objasnění kriminality. „Policisté žádají mobilní operátory o provozní a lokační údaje zejména při pátrání po osobách. Může se jednat o osoby pohřešované či osoby hledané nebo osoby podezřelé z terorismu,“ říká mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová a pokračuje: „Policisté dále vyžadují provozní a lokační údaje při odhalování konkrétní trestné činnosti, při které došlo k využívání informačních a komunikačních technologií přímo jako prostředků k páchání trestné činnosti.“

Zakazováním telefonů se školy chovají jako bachaři. Mobil je prostředkem sebeobrany, míní psycholog

Děti si o přestávkách ve škole nepovídají. Spíš hrají a komunikují přes mobil

Je úplný zákaz mobilních telefonů ve školách nutný pro to, aby se žáci soustředili na vyučování? Nebo je to neopodstatněný zásah do jejich soukromí, jak tvrdí Česká školní inspekce?

Víc než šesti tisícům žádostí o poskytnutí provozních a lokalizačních údajů ale operátoři nevyhověli. Důvody vysvětluje mluvčí společnosti Vodafone Ondřej Luštinec: „Pokud Vodafone některým policejním žádostem nevyhověl, mohla žádost obsahovat faktickou chybu nebo mohla mít jiné formální nedostatky. Zákon v této oblasti stanovuje jasná pravidla, která je nutné dodržet. Na požadavky policie odpovídáme ve Vodafonu denně.“

Podobné důvody uvádí taky společnost T-Mobile. Podle její mluvčí Anny Hroudové nelze některým žádostem vyhovět třeba kvůli tomu, že údaje už podnik nemá. Operátoři totiž data uchovávají šest měsíců.

Spustit audio

Související