Od jikry po rybu na talíř za 10 měsíců. Na návštěvě v kořenovském pstruhařství

26. červenec 2021

Na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v Kořenově, se nachází jedna z největších rybích farem u nás. Podívat se tam byl redaktor Jaroslav Hoření.

Kdo by kořenovské pstruhařství hledal podle rozsáhlých vodních ploch pod širým nebem, nic by nenašel. Nádrže se čtyřmi tisíci kubíky vody se nacházejí v bývalé fabrice. To překvapilo i redaktora Jaroslava Hořeního, kterého chovem lososovitých ryb provedl spolumajitel Martin Junek.

Kromě pstruhů chovají v Kořenově ještě siveny a jesetery a letos předpokládají produkci 500 tun, což je polovina produkce v celé České republice.

Proč v Kořenově chovají ryby uvnitř? Odkud mají jikry a odkud vodu? A jak jsou na tom Češi se spotřebou ryb? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.