Od 1. února budou cestující v Jablonci nad Nisou jezdit novými autobusy

27. leden 2021 09:10

Stávající podnik BusLine nahradí v Jablonci společnost Umbrella Coach and Buses. Město podepsalo s novým dopravcem smlouvu na příští dva roky. Jaké nové vozy budou, zjišťovala naše reportérka.

Od 1. února 2021 začnou v Jablonci nad Nisou jezdit nové autobusy. Cestující v nich budou moci využívat wi-fi připojení zdarma, bude tam klimatizace a půjde o moderní nízkopodlažní vozy. Město podepsalo na příští dva roky smlouvu s novým dopravcem; stávající firmu BusLine nahradí dopravce.

Autobusy nového dopravce v Jablonci nad Nisou

Ředitel společnosti Jablonecká dopravní, Luboš Wejnar upozornil nejen na nové jízdní řády, ale také o nové možnosti platit jízdné kartou opuscard, a také kreditní kartou nebo telefonem. Autobusy společnosti Umbrella Coach and Buses sice nejsou vyrobené ani v Česku ani pro český trh, a tak byly naprogramované na němčinu. Cestující v Jablonci si ale na světelných tabulkách ve vozech přečtou všechno v češtině. A ani s aktuálním nedostatkem řidičů, o kterém se na českém pracovním trhu mluví, prý nový jablonecký dopravce nemá problém, jak potvrdil ředitel firmy Pavel Steiner.

Kvůli výběrovému řízení na nového dopravce v Jablonci nad Nisou vydal loni soud předběžné opatření k neplatnosti smlouvy, napadla ji jedna z konkurenčních firem. Primátor města Jiří Čeřovský z ODS se ale domnívá, že to bylo neoprávněně a městu žádný postih nehrozí. Cestující tak podle něj nemusejí mít vůbec obavy, že by doprava ať už po Jablonci, nebo nejbližších obcích okolo, nebyla zajištěná. 

autor: Šárka Škapiková | zdroje: Jablonecká dopravní , Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související