Obyvatelé Ústeckého kraje zatím stále mohou do Německa bez negativního testu na koronavirus

24. září 2020 14:12

V Česku začínají platit další opatření kvůli šíření koronaviru. 23. září je oznámil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula za hnutí ANO. Sousední Německo zároveň od 24. září zařadilo velkou část České republiky na seznam rizikových míst. Ústecký kraj se na něj ale nakonec nedostal.

Pro obyvatele Ústeckého kraje to znamená, že i dál mohou přes německé hranice bez negativního testu na koronavirus.

Stejný status má i Moravskoskezký kraj. Pro obyvatele ostatních krajů České republiky platí, že při cestě musí mít negativní test na koronavirus, nebo absolvovat povinnou karanténu s následným testem v Německu.

Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po 5 dnech negativním testem.

Výjimky prozatím mají řidiči kamionů nebo pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Protikoronavirová opatření od 24. září posilují

Hlavní změnou v dosavadních protikoronavirových opatřeních je, že restaurace a bary budou muset zavírat už ve 22:00 – dosud to muselo být o půlnoci.Opatření má podle ministra zdravotnictví platit dva týdny. Podle Prymuly je důvodem to, že pod vlivem alkoholu jsou lidé víc v kontaktu a nedodržují rozestupy.

Už od minulého pátku nesmějí provozovatelé do restaurací a barů pustit víc lidí, než kolik mají míst k sezení. Od soboty musely mít tyto provozovny zavřeno mezi půlnocí a šestou ráno. Zkušenosti ze zahraničí i z Česka totiž podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví ukázaly, že bary se často staly ohnisky nákazy, odkud se šířila dál.

Venkovních akcí se od 24. září může účastnit jen 50 stojících lidí. Stále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro víc než 10 lidí. Mění se ale i pravidla pro pořádání hromadných akcí, na kterých lidé sedí.

„Je tady omezení na 500 osob, pokud budou v jednosektorovém režimu. Pokud je tam více sektorů, pak jde o 1000 osob – to se týká vnitřních aktivit. Co se týká vnějších aktivit, tak tam je to až 2000 osob ve vícesektorovém režimu. Je samozřejmě ale zájem, aby to byly aktivity, které jsou takto limitovány,“ shrnul Prymula.

Další opatření se budou týkat také provozoven služeb, jako jsou holičství a kadeřnictví. Ty bude nutné dezinfikovat a dezinfekce tam musí být podle Prymuly také k dispozici.

Ministr zdravotnictví dodal, že lidé s příznaky nemoci by tam neměli chodit a jejich provozovatelé by neměli pracovat, pokud mají příznaky onemocnění.

Spustit audio