Obyvatele Mimoně trápí zápach z vepřína. Sepsali proti němu petici

24. říjen 2014

Obyvatele Mimoně na Českolipsku trápí zápach z vepřína na okraji města. Netýká se to jen obyvatel nejbližších ulic. Vepřín je často cítit i v centru více než šestitisícového města. Stovky lidí se už podepsaly pod petici, která požaduje omezení zápachu.

„Není to jen v Zahradní ulici, ale je to víceméně v té části, která se přiklání k Okrouhlické ulici, kde je na jejím konci původce toho zápachu. Ten nás obtěžuje, hlavně po ránu, večer a ve vlhčím období. Nedá se větrat. Ten zápach je opravdu silný. Kolikrát ani neotevřete okna a proleze skrz,“ popisuje situaci Olga Prylová z petičního výboru, která bydlí přibližně kilometr od vepřína.

Přidává se i starosta Mimoně František Kaiser z Mimoňské obrody. „Pokud je tam 2 tisíce vepřů, tak to není žádná tragédie. Pokud jich tam je 12 tisíc jako nyní, tak to je hmota, která vyprodukuje ohromné množství střevních plynů a ty dělají rotiku v ovzduší.“

Podle Františka Kaisera vepřín nepřináší městu ani jeho obyvatelům kromě zápachu nic.
„Firma sem přiveze živá prasata a vlastní krmení. Vykrmí je tady a odvezou je ven, kde se zabijí. Nám tady zůstane jen ta kejda a smrad. V současné době je tam šest lidí polské národnosti, ani nejsou tady odsud. Takže to kromě zápachu nepřináší nic, ani pracovní příležitosti.“

Dodržujeme všechny zákony, hají se areál

Farmu pro výkrm prasat provozuje firma Tsjeva. Tu v Mimoni zastupuje Van Houten, který se na mikrofon vyjádřit nechtěl. Samotný areál vlastní firma Sinegra Invest, která s provozovatelem spolupracuje. Zástupce firmy Jiří Hanuš připouští, že vepřín, který stojí na okraji města, v okolí cítit je.

„Prasečák smrdí, ale nesouhlasím, že by smrděl tak, že by se v Mimoni nedalo žít,“ říká Hanuš. Snížení zápachu pomocí biofiltrů nebo klimatizace je podle něj drahé a bez prokazatelného účinku. Zároveň dodává, že se snaží zápach eliminovat.

„Testují se enzymatické přípravky pro snížení hladiny amoniaku. Měl by snížit zápach o 30 až 40 procent. Ten areál má platné integrované povolení a dodržuje stávající legislativu i platné zákony,“ dodává Hanuš.

Mimoňská radnice chce peticí argumentovat při dalších jednáních. Obyvatelé města by se mohli obrátit na soud a podat takzvanou sousedskou žalobu. Tam by museli mimo jiné dokázat, například odborným posudkem, že zápach proniká na jejich pozemky v nepřiměřené míře a omezuje je v jejich užívání.

Spustit audio