Obyvatelé Jablonce nad Nisou a Nového Boru mohou nově rozhodnout o tom, do čeho bude jejich město investovat

9. červenec 2019 10:34

Kino, kluziště, nebo třeba koupaliště? Takovou otázku před sebou aktuálně mají lidé v Novém Boru na Českolipsku. Město letos přišlo s projektem takzvaného participativního rozpočtu, kdy nechává své obyvatele rozhodnout, která investice je pro ně nejdůležitější. Loni s tím začala například Česká Lípa, letos také Jablonec nad Nisou.

Jablonecká radnice konkrétně vyhradila na projekty dva miliony korun, které jsou konkrétně rozdělené do jednotlivých čtvrtí. Každý nápad se přitom musí vejít do rozpočtu stanoveného na sto tisíc korun. Přesně dvounásobný limit má například výrazně menší Mimoň na Českolipsku, kde se však zároveň jedná o celkovou částku, kterou dá vedení města lidem k dispozici.

Poněkud jiný přístup pak zvolili zastupitelé v Novém boru. Vedení města předneslo celkem sedm projektů, ze kterých mohou lidé v prázdninové anketě vybírat. Občané v ní určí pořadí jednoduchým „oznámkováním" od 1 do 7, kdy jednička patří akci, kterou považují za nejlepší, nejzajímavější. Podle starosty Jaromíra Dvořáka ze Starostů pro liberecký kraj vedení města přistoupilo právě k tomuto principu, aby předešlo pouhému vytváření drahých projektů takzvaně do šuplíku.

S participativním rozpočtem již mají zkušenost i lidé v České lípě

S obdobným projektem přišla již v loňském roce Česká Lípa, která dala lidem poměrně volnou ruku. Občané zde mohli navrhnout projekty do půl milionu korun, ze kterých pak dále vybírali ty k uskutečnění v průběhu letošního roku. Zatím je hotové připojení k internetu na hlavním náměstí a na svou realizaci čeká ještě mimo jiné plastika ve veřejném prostoru nebo zenová zahrada na sídlišti.

V České lípě bylo loni zvoleno celkem dvacet projektů, jejichž celkové náklady šplhají k pěti milionům korun. V tuto chvíli je tamní projekt participativního rozpočtu přerušen. „Projekty z minulého ročníku zrealizujeme a připravíme příští ročník, který chceme trošku upravit.“ doplňuje místostarosta města Jaroslav Turhöfer ze spolku Živá Lípa.

autoři: Jiří Jelínek ,
Spustit audio

Související