Obří sud na Javorníku má vídeňské kořeny. Dnešní replika je součástí výletního areálu

21. září 2023

Možná jste to už také zažili, že vás na výletě něco zaujalo natolik, že jste to zkrátka museli mít. Na konci 19. století se to přihodilo Wilhelmu Hueblovi z Dlouhých Mostů u Liberce při návštěvě Vídně. Uviděl tam sud obřích rozměrů a o pár let později stál ten samý na Javorníku, na 684 metrů vysokém kopci Ještědsko-kozákovského hřbetu.

Původní dřevěný sud o průměru 12 a délce 14 metrů a vnitřním objemu přes milion litrů, už dnes na Javorníku není. Od roku 2011 stojí ale na kopci jeho nepřímá replika, ve které je nejen restaurace, ale i hotel, které jsou součástí Areálu Obří sud Javorník.

Sud obřích rozměrů sloužící jako vinárna byl součástí Jubilejní výstavy k oslavě 50 let vlády Františka Josefa I., kterou hostinský Huebel navštívil ve Vídni v roce 1898. Sud spolu s přáteli zakoupil za 600 zlatých a ten pak jako restaurace a turistická atrakce sloužil na Javorníku až do roku 1974, kdy celý objekt kompletně shořel. Dlouhá léta se pak na Javorníku nic nedělo.

Až přišla po roce 2000 myšlenka na vybudování sportovního areálu, zpočátku zaměřeného hlavně na zimní sporty, které mají na kopci svoji tradici. Technické podmínky nového střediska posuzoval současný technický ředitel Jan Petrásek, kterého kopec nadchl.

Obří sud Javorník

Areál pro malé i velké

Původně zvažovaný malý vlek se změnil na lanovou dráhu a jeden z investorů přišel s myšlenkou obnovit původní sud. Jeho moderní replika je v provozu od 1. října 2011. K celoroční lanovce náleží 900 metrů dlouhá nenáročná sjezdovka rodinného typu. Na kopci našla místo i bobová dráha, kemp a také atrakce pro děti jako vzduchová trampolína, lanová pyramida, houpadla, skluzavky a další prvky dětského hřiště. Přes Javorník vede také řada turistických cest, včetně Hřebenovky.

Areál Obří sud Javorník

A ještě pár zajímavostí. Na Javorníku se lyžovalo ještě dřív než na ještědských Pláních. K původnímu Obřímu sudu byla přistavěna zděná restaurace a za ní tobogán. Dřevěný sud byl z Vídně přivezen na čtyřech vagonech a slavnostně otevřen 18. června 1899.

Aby se ještě zvýšila atraktivita místa a zlepšil rozhled, vyrostla na Javorníku ve spolupráci obce Javorník a hodkovické sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory dřevěná, 18 metrů vysoká rozhledna. Otevřena byla v roce 1924. Během války ale věž značně utrpěla a na přelomu 40. a 50. let musela být stržena. Dnes je na Javorníku kovová věž sloužící pouze jako vysílač. Současný Obří sud má průměr 15 metrů a 15 metrů také na délku, uvnitř jsou čtyři nadzemní patra, v jednom je restaurace, tři slouží pro ubytování.

Spustit audio