Obří buchty zvané švestkové buďáky upekla podle starého havířského receptu Kateřina Nováčková

Porotu Pochoutkového roku zaujal recept na švestkové buďáky, jakési velké podlouhlé buchty, které se pečou po třech v pekáči. Jsou plněné švestkami a mákem. Tak je dělá podle receptu své babičky Kateřina Nováčková z Chrášťan u Rakovníka. Až je upečete, nebudete chtít jíst buchty jinak.

Švestkové buďáky

Ingredience:

500 g polohrubé mouky

20 g droždí

50 g cukru

1 vanilkový cukr

50 g sádla

2 žloutky

250 ml mléka

1 špetka soli

Náplň:

1200 g švestek

150 g máku

9 lžic cukru

50 g sádla

Postup:

Do mísy u robota si nasypeme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, nalijeme rozpuštěné sádlo, 2 žloutky, mléko, přidáme špetku soli a droždí. Směs necháme 5 míchat, a tím zadělat. Pak posypeme těsto lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout na 1 hodinu.

Těsto přendáme na vál posypaný moukou, rozdělíme ho na 3 části a každou rozválíme na obdélník velikosti pekáčku nebo zapékací mísy.

Do středu obdélníka klademe vedle sebe omyté, vypeckované a na čtvrtky pokrájené švestky slupkou dolů. Klademe je v řadách, vždy 4 čtvrtky natěsno vedle sebe. Švestky posypeme mákem a cukrem. Jeden kraj těsta pak přeložíme přes celou plochu švestek, z druhé strany překryjeme zbylým krajem těsta. Jako bychom balili závin, který na krajích ještě utěsníme.

Pekáček vytřeme bohatě sádlem, aby záviny trochu plavaly, všechny tři vložíme dovnitř těsně vedle sebe, potřeme ještě sádlem i ze strany, aby se k sobě při pečení nepřilepily, a pečeme v troubě při teplotě 180 °C zhruba 45 minut.

Po upečení můžeme ještě posypat cukrem, krájíme buď jako závin nebo napůl. 

Kateřina Nováčková

Recept na švestkové buďáky má od své babičky. Pochází z Kladenska, kde si buďáky brali horníci s sebou jako svačinu do dolů. Jedná se o velké podlouhlé buchty plněné čerstvými švestkami a mletým mákem s cukrem.

Paní Nováčková nás přivítala ve své kuchyni u stolu plného jídla. Přichystala talíř s domácím uzeným, řízky s bramborovým salátem a sladké. Bylo to příjemné odpoledne zalité sluncem a smíchem.

Kateřina Nováčková a Patrik Rozehnal