Obchvat Třebíče. Silnice má reálnou podobu, stavět se začne za pět let

26. září 2020 06:10

Třebíčští se už v sobotu poprvé projedou po novém obchvatu města. Tedy alespoň virtuálně. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zpracovalo vizualizaci finální verze silnice.

Obchvat má obkroužit čtyřicetitisícové město po silnici I/23. Silnice má za sebou dvacet let diskuzí, patnáct let plánování, dvacet sedm různých variant. Obchvat Třebíče teď dostane po dlouhé době zelenou. ŘSD ho chce začít stavět za čtyři roky.

Bráfova třída

Třebíč protíná silnice, která spojuje tři kraje. Uvnitř města je to Bráfova třída, na kterou se pojí další čtyři krajské silnice. O obchvatu města se poprvé mluvilo na konci minulého století.

Aktuálně se lidé z Třebíče mohou podívat propracovanou vizualizaci nové silnice, kterou zpracovalo ŘSD. „Ukazuje reálnou silnici v krajině včetně křižovatek, protihlukových stěn, tunelů a mostů,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Sobota

V sobotu 26. září bude video k vidění. Sledovat ho můžete na webu města nebo na oficiálních internetových stránkách obchvatu. „ŘSD má eminentní zájem, aby lidé z Třebíče viděli, jak bude obchvat vypadat. Hodně stáli o to, aby se udělalo veřejné promítání třeba v kině.“

Plán ale zhatila současná situace. „Až se to zlepší, určitě bychom chtěli občanům takto obchvat představit,“ dodala mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Napojení na Dukovany

Obchvat Třebíče má stát asi dvě miliardy korun, což je také důvod odkládání stavby. Aktuálně to posouvá plánovaná stavbu pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Centrem Třebíče by totiž nemohly jezdit nadměrné náklady.

„V momentě, kdy vláda rozhodla o Dukovanech, se dostala situace do stavu, kdy ekonomické parametry jednotlivých obchvatů byly dány stranou a připravované stavby dostaly zelenou,“ vysvětlil starosta Třebíče Pavel Pacal.

Ne všichni ale navrhované variantě obchvatu fandí. Kupříkladu opoziční zastupitel Aleš Novák se jeho stavbu neúspěšně pokusil napadnout u soudu. „Ten obchvat by měl městu pomoct a ne dopravu převézt z jedné strany města na druhou.“

Přípravy silničního obchvatu Třebíče po komunikaci I/23 potrvají asi čtyři roky, stavět by se mělo začít v roce 2025.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související