Obchodníci nabízejí povánoční slevy, zákazníci můžou také vracet nevhodné dárky

Po vánočních svátcích znovu otevřely velké obchody. A většina řetězců nabízí zlevněné zboží. Zákazníci taky můžou vracet nevhodné dárky.

Jednodušší je to u věcí nakoupených přes internet. Podle zákona tam mají lidé na vrácení dárku čtrnácti dnů od zaplacení, někteří obchodníci ale nabízejí lhůty delší. Kamenné obchody žádná pravidla pro vracení nemají. Některé zboží ale zákazníci vrátit nemůžou.

stažený soubor (9).jpg

„Neplatí to například u softwaru, pokud si kupujete nějakou licenci. Také pokud si kupujete cestovní smlouvu, zájezd. Je to u zboží, které podléhá rychlé zkáze,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Při vánočních výprodejích by si podle něj měli lidé dát pozor také před nekalými praktikami některých prodejců. Za poslední rok inspektoři odhalili pochybení skoro v každém druhém kontrolovaném případě. Lidé by si také před nákupem měli srovnat ceny a parametry kupovaného zboží. Letos především u televizí.

vyprodeje.jpg

„Speciálně u té elektroniky se prodává teď za tu úžasnou cenu, je tak výhodný, jako třeba jiný výrobek, který přišel aktuálně do prodeje. A u té televize speciálně varuji, aby měla DVBT2, protože to je v poslední době to, co spotřebitele trápí nejvíce,“ vysvětlil Jiří Fröhlich.

Spustit audio

Související