Obálka, která může zachránit lidský život, nově i v Libereckém kraji

11. červenec 2019

Záchranáři, kteří přijíždějí na pomoc domů k lidem s vážnými zdravotními potížemi, mívají problém rychle zjistit, jaké pacienti berou léky, které nemoci je trápí a zda mají například nějaké alergie. Ve chvíli, kdy hraje roli každá minuta, jim se záchranou života může pomoci Seniorská obálka.

Takzvaná Seniorská obálka nyní zjednoduší zdravotní pomoc v Libereckém kraji. Jedná se o speciální formulář, ve kterém lidé vyplní základní údaje, především o svém zdravotním stavu, a který pak umístí na viditelném místě u sebe doma. V případě potřeby usnadní tento tiskopis práci nejen záchranářům a hasičům, ale případně i policistům. Dokument přitom není určen pouze pro starší lidi, kteří bydlí sami, ale také třeba pro zdravotně postižené.

Projekt vznikl přibližně před rokem na jižní Moravě a dnes už v praxi úspěšně funguje v deseti krajích. Liberecký kraj Seniorskou obálku zavádí jako jedenáctý. „Byli bychom velice rádi, kdybychom mohli Seniorskou obálkou obsáhnout celou republiku,“ dodává krajská koordinátorka Pavla Řechtáčková z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Svou Seniorskou obálku má pro případ potřeby připravenou také třiaosmdesátiletá usměvavá dáma, paní Hana Vlková, která žije v jednom z libereckých domů s pečovatelskou službou.

Do předepsaných kolonek lidé vypíší své jméno, telefonní kontakt na příbuzné, nemoci, kterými trpí, a v neposlední řadě také předepsané léky. Obálka s vyplněným formulářem pak může být umístěna například zevnitř na vstupních dveřích, kde ji v případě potřeby záchranáři snadno najdou.

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michala Georgieva zavedení tiskopisu určitě v budoucnu urychlí lékařům práci při výjezdech. „V takových případech, kdy je pacient v bezvědomí a nemůže s námi komunikovat, nám může tato obálka velice pomoci,“ říká Michal Georgiev.

„Určitě lze říci, že v krizových případech může tato obálka a údaje v ní uvedené skutečně zachránit lidský život,“ doplňuje Pavel svoboda, náměstek hejtmana Libereckého kraje z ČSSD.

Seniorská obálka

Seniorská obálka je v záhlaví nadepsaná jako I. C. E. Tento název vznikl z mezinárodní zkratky In Case of Emergency – použít v případě nouze. Její tiskopis je volně ke stažení například na webových stránkách Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.