O záchranu Zámku Svijany se zasloužil místní pivovar. A vytvořil v něm řadu zajímavých expozic

30. květen 2022

Mezi nejnověji opravené památky v Libereckém kraji patří Zámek Svijany. Jeho historie sahá do 16. století a je spojená s vařením piva. Pivovar se v záznamech objevuje už roku 1564 a samotný zámek pak o tři roky později, kdy Vartemberkové začali s jeho stavbou. Jeho dalšími majiteli pak byli například Jáchym Ondřej Šlik, Albrecht z Valdštejna či Karel Alain Rohan.

Po roce 1945 byl zámek zkonfiskován a později znárodněn. Od té doby chátral. Až do roku 2013 nevypadala jeho budoucnost dobře. Pak ho ale koupil Pivovar Svijany, s pomocí norských fondů opravil do podoby z přelomu 17. a 18. století a otevřel pro veřejnost.

Standardní prohlídka začíná stálou expozicí archeologických nálezů z doby bronzové z okolí obce Svijany. Unikátní jsou především přesné kopie žárových hrobů nalezených na pohřebišti Na Cecilce. „Jako první v České republice jsme tady mohli lidem ukázat, jaký byl rituál doby bronzové, tedy jak to pohřbívání tenkrát probíhalo,“ říká archeolog Petr Brestovanský, který se podílel na výzkumech v okolí Svijan i na samotném zámku. Návštěvníci uvidí nejstarší dochované krematorium, různé pohřební nádoby, ale i rituální předměty jako chrastítka.

Pivovar se nachází hned naproti zámku

Největším zámeckým prostorem je Velká kaple, původně Rytířský sál v jižním křídle zámku. Na kapli byl sál přestavěn po dvou stech letech. Návštěvníkům se naskýtá pohled na spoustu zajímavých věcí. Pozornost upoutá především strop, kde se podařilo pod novodobými malbami odkrýt a zrekonstruovat historickou výmalbu z dob Jáchyma Šlika.

A když už je zmínka o výmalbě, na fasádě jižního křídla jsou namalovaná slepá okna, ve kterých jsou tupým šídlem tažené kružnice připomínající renesanční okna. Fasáda byla pochopitelně obnovena na základě podrobného archeologického průzkumu historické fasády z období manýrismu.

Jižní křídlo s namalovanými okny

V dalších zámeckých prostorách je k vidění bronzový poklad takzvaných svijanských labutěk. Archeologie je zastoupena i v bývalé původní kapli s pecí, nechybí samozřejmě historie zámku, Svijan a okolí. A prohlédnout si můžete také expozice lázeňství a pivovarnictví, expozici podzemí, anebo se vydat na zahradu. Zájemci mohou absolvovat zámeckou zážitkovou hru Arcana nebo se ponořit do rozšířené reality, kdy se cedule pomocí mobilní aplikace přemění v 3D obrázky.

Tyto cedule se pomocí mobilní aplikace změní v 3D modely

Prohlídky bez průvodce jsou na Zámku Svijany možné každý den od dubna do konce října, s průvodcem o prázdninových nedělích nebo při mimořádných nočních prohlídkách. A kdo by byl prohlídkou unaven, může relaxovat v pivních lázních nebo se přímo na zámku ubytovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.