O Skiareál Ještěd mají zájem dvě firmy. Jedna z nabídek ale podle radnice nesplnila podmínky

7. červen 2017

Liberecká radnice má dva zájemce o provozování lyžařského střediska na Ještědu. O ski areál projevila v obálkové nabídce zájem slovenská společnost Tatry Mountain Resorts a česká firma Holder Ski areály. Ta ale podle vedení města nesplnila podmínky zadání, protože její nabídka neobsahovala větší popis koncepce provozu a rozvoje areálu.

„Druhá obálka obsahovala jednu A4. Ta nabídka nesplňovala vůbec nic. Firma byla založena před osmi dny a jmenuje se Holder Ski areály, přesto se na té A4 stačilo mluvit o tom, že mají letité zkušenosti s provozováním lyžařských areálů po celé ČR. Za touto firmou stojí pan Faistauer, znáte firmu Jizera, tehdy nepovedená privatizace horského hotelu Ještěd,“ komentoval nabídku od české firmy nezávislý liberecký primátor Tibor Batthyány.

Lyžování na Ještědu - zatím na technickém sněhu

Podnikatel Petr Faistauer byl v minulosti spolumajitelem firmy Jizera, která v roce 1993 koupila budovu Ještědu. Úvěr 320 milionů, který si na nákup unikátní budovy firma vzala, ale nikdy nesplatila. V konkurzu skončila jak věřitelská banka, tak i společnost Jizera. Budovu na Ještědu nakonec během konkurzu získaly v roce 2000 za 85 milionů korun České radiokomunikace.
Petr Faistauer také koncem 90. stanul před soudem, kde čelil obvinění ze zneužívání informací v obchodním styku. Podle žalobce poškozoval firmu Jizera na úkor svých dalších firem.Hrozil mu až dvanáctiletý trest, soud ho ale nakonec zprostil obžaloby.

To že jedna z nabídek nesplnila podmínky zadání ale neznamená, že by radnice uzavřela pachtovní smlouvu se zbylým zájemcem, s Tatry Mountain Resorts. Celou věc ještě musí projednat a schválit zastupitelstvo. To bude zasedat na konci června. Primátor věří, že by se celá věc mohla stihnout projednat právě tam. A když nebude shoda, tak nejpozději pak na jednání zastupitelů v září.

„Pevně věřím, že najdeme v tom zastupitelstvu konsenzus, a že přes léto připravíme nějaké dodatečné podmínky, které si zastupitelé budou chtít vyhádat na té společnosti. A do zářijového zastupitelstva bysme připravili smluvní dokumentaci,“ uvedl primátor Tibor Batthyány, který věří že se převod na nového provozovatele stihne ještě do začátku zimní sezony.

Ski areál na Ještědu je léta ztrátový. Každoročně na něho město doplácí po vyúčtování zimní sezony desítky milionů korun. V lyžařském středisku jsou navíc potřeba investice, na které město nemá. Proto chce pachtovní smlouvou nabídnout lyžařské centrum s potenciálem někomu, kdo může do nových technologií a rozšiřování sjezdovek dát až stovky milionů korun.

autor: sas
Spustit audio