O Pendolinu s vlakovým stewardem a návštěva Opravny kolejových vozidel v Nymburce

20. říjen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Tentokrát jsme se zaměřili na Pendolino. Svezli jsme se z Prahy do Ostravy. Průvodcem nám byl vlakový steward Miroslav Smetana. Na pravidelné revize se vydává do Opravny kolejových vozidel v Nymburce. Podívali jsme se i tam.

Pendolino bezesporu nabízí na českých tratích komfortní cestování. Jak to ale vypadá během jízdy? S čeho se skládá práce vlakového stewarda? Co má na starosti. Přímo na palubě poskytl Region expresu informace Miroslav Smetana.

Pendolino jsme neopustili ani ve druhém příspěvku. Čas od času totiž musí také na revizi. Konkrétně do Opravny kolejových vozidel v Nymburce.

Zprávy z železnice:
Nejkrásnější nádraží. To je soutěž, která pozná vítěze 12. prosince. Anketa se uskuteční letos už pošesté. Na rozdíl od předešlých let probíhá nikoli na jaře, ale v průběhu podzimu. Mimochodem, minulý rok hlasovalo 25 tisíc lidí. Ze středočeských nádraží se probojovaly do finálové desítky Mnichovice. Tamní nádraží je vyzdobeno postavičkami Josefa Lady.

Podruhé v historii vyrazil na svou trať Šachový vlak. Z pražského hlavního nádraží putoval do Drážďan, Vratislavi, Piešťan, Vídně a zpět. Ve speciálně vypraveném vlaku do turnaje zasáhlo na 50 šachistů. Mezi nimi velmistr Jan Plachetka nebo česká reprezentantka Kristýna Havlíková. V některém z příštích vydání se do něj prostřednictvím Region expresu vydáte společně s námi.

autor: Pavel Petr
Spustit audio