O masopust v Úštěku na Litoměřicku byl zájem. Přišlo přes pět tisíc lidí

17. únor 2013

Na masopust v Úštěku na Litoměřicku se přišlo včera během dne podívat přes pět tisíc lidí. Druhý ročník akce kromě tradičního průvodu nově nabídl třeba strom hojnosti či soud s prasetem.

„Dovolám se vaší věhlasné spravedlnosti pro tohoto zlosyna. Obviněný je s prominutím prase, je to tvor převážně neangažovaný, a chová se jako anarchista. Do všeho reje a do všeho strká rypák,“ zněla část obžaloby prasete během masopustu v Úštěku.

Vepře museli k soudu spustit po laně z obecního úřadu. Lidové veselí bylo podle jednoho z organizátorů Libora Uhlíka inspirované pohádkami Jana Drdy.

„My jsme na nich vyrůstali a teď se k tomu vracíme. Snažíme se vrátit to češství zpátky do měst a obcí,“ řekl Uhlík.

Několikrát prošel historickým centrem Úštěku průvod v maskách. V průvodu nechyběl vodník, kůň nebo příslušník Veřejné bezpečnosti. „Dále jsou tu husaři, báby převlečený za chlapy, chlapy převlečený za báby, prostě všechny možný masky tak, jak to má na masopustu vypadat,“ doplnil účinkující Petr Nárovec.

Libor Uhlík byl spokojený s tím, že dorazili všichni, kdo měli. Díky tomu nemuseli organizátoři improvizovat.

„Přijeli všichni, kdo měli přijet. Od historické střelnice, přes historický kolotoč, až po masky i masky na chůdách. Myslím, že je tady na co se dívat. My se snažíme si to užít ale, především je to pro návštěvníky,“ poznamenal Uhlík.

A návštěvníci byli spokojeni. „Líbil se nám moc. Samozřejmě se nám líbil průvod, úžasný byl pán s kolotočem,“ vyjmenovala jedna z návštěvnic.

Masopust bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi.

Spustit audio