O čem se zpívalo v písních kramářských aneb strašlivých, zjistíte v Turnově

10. září 2016

Možná to nevíte, ale Muzeum Českého ráje v Turnově má jednu z největších sbírek kramářských tisků v Česku. Jsou to v podstatě historické zpěvníčky, se kterými jezdili po městech a vesnicích písničkáři. A nebyli to jen muži…

„Byli to vysloužilí vojáci, lidé s hendikepem, ale také vdovy – mezi vesnickými písničkáři bylo hodně žen,“ vypočítává, kdo chodil po vesnicích a městech a živil se písničkami Alžběta Kulíšková, kurátorka turnovského muzea.

Na výstavě v muzejním Kamenářském domě můžete vidět zajímavé ukázky kramářských textů a fotografií potulných písničkářů. Nebo si poslechnout jednu kramářskou píseň, která dobyla svět. Jde o Kanonýra Jabůrka a vznikla v Sedmihorkách v roce 1884. V Rakousku podle ní dokonce napsali rozhlasovou hru.

A proč byly svého času písně kramářské nebo také písně strašlivé tak populární? „Měli pro naše předky minimálně dvě funkce,“ vysvětluje Alžběta Kulíšková. „Jednak šlo o zpravodajství – dozvěděli se, kde se co děje, a pak o to pobavit.“ A to se často spojilo, aby zaujaly, přinášely informace pro posluchače překvapivé a šokující. Písně lidem vyprávěly o lásce šťastné i nešťastné, mordech, i o tom, co se dělo v zemědělství, a samozřejmě některé měly i náboženský obsah.

Psali je sami písničkáři, texty si pak nechávali tisknout a při svých toulkách je prodávali. A dnes do nich můžeme nahlédnout právě v turnovském muzeu Českého ráje.

Potulní písničkáři - výstava v turnovském muzeu
Spustit audio