O bezpečnost dětí je třeba dbát i v období prázdnin. Pomoci může mobilní aplikace

25. červenec 2019 07:00

Během letní sezony se v Libereckém kraji zranily desítky dětí. Zdravotnická záchranná služba jich od začátku května ošetřila více než padesát, další skončily v péči Horské služby.

S létem jako by lidé úplně zapomněli na svoji bezpečnost a možná rizika. To je věta, kterou uvozuje svoje letní statistiky úrazů Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje.

Hlavními příčinami dětských úrazů jsou přitom podle záchranářů nedostatečný dohled dospělých, přecenění vlastních schopností nebo naopak podcenění rizik. Nejčastěji zasahují u zraněných cyklistů. Děti neumějí tak dobře vyhodnotit rizika a ovládat kolo v případě, že se začne chovat nepředvídatelně. „Důležité je proto pamatovat na přilbu a reflexní prvky,“ říká Patrik Lang z Týmu silniční bezpečnosti.

Týdny pohybu hrou s Technickou univerzitou v Liberci

Děti z příměstského tábora v liberci

Lezení na umělé stěně, bowling, ale také plavání nebo squash si užijí děti na sportovně laděném příměstském táboře v Liberci. Letos probíhá už 24. ročník.

Pozor by měli ale rodiče dávat také při návštěvě rybníků a koupališť. „Mnohdy rodiče koupí dětem kruh a žijí v domnění, že je nemusí až tolik hlídat. Není to tak. Děti se ve vodě musí hlídat pořád, protože stačí vteřina a neštěstí je na světě,“ upozorňuje Kateřina Havlová z Českého červeného kříže Jablonec nad Nisou.

V případě neštěstí je jednou z nejdůležitějších věcí telefonát na tísňovou linku. Proto je dobré mít u sebe vždy nabitý mobilní telefon a například v horách se hodí i aplikace Záchranka, která přes GPS lokátor dokáže záchranářům ukázat přesnou polohu. „Samozřejmě se může stát, že v místě, kde se zraněný člověk vyskytuje, neumí lidé místo přesně popsat,“ vysvětluje horský záchranář Zdeněk Muller. Aplikace tak může při záchraně významně ušetřit čas.

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související