Nulový poplatek za předzahrádky restaurací v Liberci je na neurčito

Liberec nebude vybírat od podnikatelů poplatek za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky restaurací, prodejní stánky a vystavení zboží před obchody. Rozhodli tak zastupitelé.

Nově je nulový poplatek stanovený na dobu neurčitou, v předchozích třech letech zastupitelé rozhodovali o odpuštění vždy jen na daný kalendářní rok. Liberec tímto způsobem získával v minulosti ročně zhruba 900 tisíc korun. Odpuštění poplatku se týká zhruba 50 míst ve městě.

V předchozích letech radnice tento poplatek nevybírala ve snaze podpořit podnikatele kvůli dopadům koronavirové krize i nárůstu cen energií a dalších položek. Podle radního Marka Vávry (ANO) se podnikatelé z tohoto oboru s problémy potýkají nadále. “Postupně se provozovny zavírají a pokud se tady posledních pět let bavíme o oživení města, které je poměrně oproti jiným městům chudé na život v ulicích, tak já se moc přimlouvám za to, abychom podpořili podnikatele, kteří tady podnikají,” řekl Vávra.

Proti nulovému poplatku byl naopak opoziční zastupitel za LOL Jaromír Baxa. “Chápu, že se v potravinářství zvyšují náklady, ale stejně tak se zvyšují náklady městu, které má náklady spojené s údržbou veřejného prostoru a které se také mění,” uvedl Baxa.

Podle jeho stranického kolegy Jindřicha Felcmana by mělo město změnit politiku ve výběru tohoto poplatku. Při stanovení jeho výše by podle něj mělo třeba zohlednit lukrativní prostor, který mají restaurace v centru na náměstí u radnice. V původní vyhlášce byla sazba pro toto místo deset korun za metr čtvereční na den. “Nemá smysl vybírat, ani nevybírat. Je to směšná částka,” dodal Felcman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související