Nudlový nákyp s čokoládou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové
S Vladimírou Jakouběovou se budeme věnovat kuchařce Anuše Kejřové. Právě z této knihy je nudlový nákyp s čokoládou a také se o Anuši Kejřové něco dozvíme. Natáčel Jaroslav Hoření.
Recept, jak je uvedený v Úsporné kuchařce Anuše Kejřové s podtitulem Zlatá kniha malé domácnosti z roku 1905:
Z 1 vejce, trochu vody a mouky uděláme drobné nudle, které v mléce nebo ve smetaně uvaříme, až je z nich hustá kaše. Při vaření nasypeme k nim 1 tabulku rozstrouhané čokolády „Zora“ a pak to necháme vychladnouti.
Zatím utřeme na míse 2 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg cukru, citronovou kůru, posléze do toho přidáme nudlovou kaši a hustý sníh ze 4 bílků. Nalijeme vše do máslem vymazané, moukou vysypané formy, v páře ½ hodiny vaříme a pak necháme na třínožce v troubě dopéci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.