Nový lék na rakovinu? Protinádorovou látku právě testují čeští vědci

12. září 2019 13:10

Nová léčivá látka s názvem Mitotam z dílny českých vědců právě prochází první fází testování. Do klinické studie se zapojili pacienti, u kterých veškeré dosavadní léčebné metody selhaly.

Výsledky první fáze klinické studie ukazují, že léčba je pro pacienty bezpečná. Velmi pozitivní efekt má u nemocných s karcinomem ledvin.

Vladimír Klepal se s rakovinou léčí už od roku 2007, kdy mu lékaři kvůli nádoru museli odebrat ledvinu. Po několika letech se nemoc vrátila, a tak přijal nabídku zapojit se do experimentu s Mitotamem. „Metastáze v lůžku po ledvině se zmenšila z osmi centimetrů na pět, tady u sleziny úplně zmizela,“ popisuje Vladimír.

Lék dává pacientům novou naději

Léčba Mitotamem pomáhá také Miloslavu Macholdovi, který se také potýká s nádorem ledviny. Původně podstupoval biologickou léčbu, ta ale časem přestala fungovat. „Po skončení cyklu je kontrolní cétéčko, zatím všechny byly údajně dobré a stabilizované, proto jsem dostal nabídku na další pokračování Mitotamu,“ svěřuje se.

Další pacientce Elišce Liškové zjistili doktoři nádor na plicích před třemi lety, třikrát prodělala chemoterapii, pak se dostala do klinické studie a začala se léčit Mitotamem. Stejně jako ostatní pacienti i ona snášela léčbu velmi dobře.

„Problémy s tím nebyly. Už jenom to, že člověk má takovou poslední naději, tak k tomu přistupuje dost pozitivně,“ říká Eliška. V jejím případě ale lék nezabral. „Došlo nejen k progresi, ale nádor se mi dostal dál, takže na mě to bohužel nepůsobilo. Naděje, kterou jsem měla, za to ale stála.“

Eliška Lišková, které doktoři zjistili nádor na plicích před třemi lety, třikrát prodělala chemoterapii, pak se dostala do klinické studie a začala se léčit Mitotamem.

Klinická studie Mitotamu je aktuálně ve fázi I. Onkologové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze teď především zjišťují snášenlivost a bezpečnost léčby pro pacienty.

Jak upozorňuje doktorka Zuzana Bielčiková, studie zahrnuje pacienty s nejrůznějšími typy nádorů. „U pacientů třeba s kolorektálním karcinomem nebo slinivkou ta léčba spíše nefunguje, u pacientů s karcinomem ledviny naopak zafungovala. Musíme si uvědomit, že je to vůbec první podání člověku. V podstatě nevíme ani, jaký dávkový režim zvolit ani jaká je cílová dávka pro terapeutický efekt, přesto u těch dvou pánů došlo po čtyřech cyklech ke stabilizaci onemocnění a u jednoho pána po osmi cyklech dokonce ke zmenšení metastatických ložisek, což je pro studii ve fázi I velký úspěch.“

‚Je to nový lék a hlavně nový směr‘

Jakmile se onkologům podaří najít ideální dávku a definitivně se potvrdí, že je bezpečná, může klinická studie přejít do dalších fází. „Zde se většinou vybírá určitá skupina pacientů s určitou diagnózou, u kterých se léčba podává dlouhodobě do progrese léčení. V případě, že klinická studie fáze II prokáže efektivitu, tak potom bývá ověřena ve fázi III a teprve potom se léčivo dostává do praxe. To opravdu může trvat několik let,“ vysvětluje Bielčiková.

Hlavní řešitel studie – profesor Luboš Petruželka – ovšem považuje Mitotam už nyní za velký úspěch české vědy. „Je to nový lék, je to hlavně nový směr a mechanismus účinku,“ přibližuje. „Na základě dobré tolerance si myslím, že bychom se mohli dobrat výsledku, ale zase nějaké limitované skupiny nemocných. Nemůžeme čekat, že to bude univerzální lék. Úspěch by byl správně vytipovat skupinu, kde bude fungovat.“

Mitotam vznikal v servisní technologické laboratoři Biotechnologického ústavu Akademie věd centra Biocev.

autor: anr | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související