Nový Bor odpustí podnikatelům část nájemného. Další část můžou získat od státu

20. leden 2021 07:59

Podnikatelé v Novém Boru, kteří jsou v podnájmu v městských objektech, můžou opět požádat o slevu nájemného. Některým město odpustí až polovinu, tu druhou mohou získat ze státního programu COVID nájemné. Jeho třetí výzvu spustí v pátek 22. ledna už potřetí ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jak uvedl starosta Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj, město tak chce podpořit podnikatele a živnostníky, kteří museli v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu omezit nebo zavřít své podniky. Stejně je podpořilo už během nouzového stavu loni na jaře. Tehdy se přihlásily téměř tři desítky podnikatelů.

Nový Bor z pronájmu nebytových prostor ročně získává zhruba 2,7 milionu korun, podnikatelům loni odpustilo nájemné v celkové výši 248 671 korun. Teď radní města schválili další úlevu za období od 1. ledna.

 „Uvědomujeme si zatížení živnostníků a podnikatelů v důsledku nucených uzávěr provozoven, které s mírnými přestávkami trvá již téměř rok. Proto, i když má město v důsledku vládního balíčku omezený rozpočet na letošní rok a úlevou na nájemném přijdeme o další část příjmu, je pro nás prioritní zachovat síť obchodů a dalších služeb, aby si lidé mohli nakoupit, kde jsou zvyklí, dojít si na jídlo nebo ke své kadeřnici," uvedl starosta Jaromír Dvořák.

Podnikatelé, kteří na základě krizových opatření museli zavřít provozovny, mohou žádat o snížení nájemného na polovinu. Ti, kteří mohli omezeně podnikat, třeba prodávat přes výdejní okénko, mohou získat 20procentní slevu na nájemném. Nejpozději do 28. února musí podat žádost na městský odbor správy majetku. Úleva se ale vztahuje jen na nájemné, ne na platby za energie, vodné a stočné.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související