Novoroční ohňostroje v kraji až na výjimky nebudou. Většina měst a obcí reguluje používání pyrotechniky vyhláškou

31. prosinec 2021 09:12

Města a obce v Libereckém letos kvůli epidemické sitiuaci neorganizují novoroční ohňostroje. Výjimkou je Stráž nad Nisou a Turnov. Většina obcí také reguluje používání zábavní pyrotechniky.

Kde a kdy bude ohnivá podívaná

Města a obce v Libereckém letos neorganizují novoroční ohňostroje. Radnice od nich ustoupily kvůli současné epidemické situaci. Výjimkou je Stráž nad Nisou a Turnov. Ve Stráži nad Nisou spustí ohňostroj na Bergerově náměstí na Nový rok v 17 hodin. Ovšem bez doprovodného programu.

V Turnově pak zahájí ohňostrojem nejen nový rok, ale i oslavy 750. výročí založení města. Ohňostroj tam začne na Nový rok v 17 hodin v prostoru Na Lukách, kvůli protiepidemickým nařízením tentokrát bez tradičního stánkového prodeje a bez plánovaného koncertu.

A už dnes mohou návštěvníci a obyvatelé Harrachova zažít ohňovou show na sjezdovce z Černé hory, kde se v 18 hodin spustí lyžaři s hořícími pochodněmi.

Mimo vymezený čas hrozí pokuty

Čtěte také

V řadě měst a obcí Libereckého kraje zakazují odpalování petard místní vyhlášky. Výjimkou je právě silvestrovská noc, na kterou se zákaz nevztahuje. Je to ale časově omezené.

Například v Jablonci nad Nisou se už druhým rokem mohou petardy a další pyrotechnika vystřelovat pouze od šesté hodiny večer do druhé hodiny ráno na Nový rok. Za překročení povolené doby hrozí lidem vysoké pokuty.

„Strážník může za porušení platné vyhlášky udělit na místě pokutu až do výše deset tisíc korun. Správní orgán pak může jít až na částku sto tisíc korun,“ přiblížila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Celoročně zakázané, a to i včetně Silvestra nebo Nového roku, je pak vypouštění takzvaných lampionů štěstí, které podle hasičů zavinily množství požárů.

Se zábavní pyrotechnikou bezpečně

Zdravotníci a hasiči také apelují na lidi, aby lidé používali zábavní pyrotechniku bezpečně. S ohňostroji, petardami a dělbuchy by měli manipulovat jen dospělí lidé, a to až poté, co si pečlivě přečtou návod k obsluze.

„Měli by určitě dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené výrobcem. Ty pokyny by měly být v češtině a mělo by to mít zkušební značku nebo evropskou homologaci. Diváci by měli být od nějakých 25 až 50 metrů a ten samotný ohňostrůjce nejméně 8 metrů vzdálen,“ shrnul odborník na pyrotechniku Richard Janko.

Spustit audio

Související